Новини

Румен Радев: Миналото може да потърси политически реванш под прикритието на прокуратурата

  03.12.2021 10:24  
Румен Радев: Миналото може да потърси политически реванш под прикритието на прокуратурата

„Миналото може да потърси политически реванш под прикритието на прокуратурата”, предупреди депутатите от 47-ия парламент президентът Румен Радев в изказването си при първото заседание на парламента. Той призова народните представители към консенсус и реформаторство.

"Време е за национален консенсус. Той трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта. Тези ценности са предусловие за надмогването на бедността, за благоденствието и модернизацията на България", започна речта си Радев.

Той заяви, че е нужен политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление и от това зависи да имаме правителство. От него зависи и самият живот на парламента, съдбата на политическата ни система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон, както и съдбата на хората, които очакват неотложни парламентарни решения за преодоляване на кризата, каза президентът. Румен Радев приветства предварително започнатите разговори между потенциалните партньори в бъдещото управление.

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен, каза президентът.

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, посочи държавният глава.

И допълни, че мисията на парламента се гради около консенсус за народовластие. Отчете, че в България протичат „дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността”.

„Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението. Да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа във всички нас пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон”, добави той.

Друга заръка, която даде Радев, е да бъдат изчистени избирателните списъци, преди "избирателите да станат повече от населението".

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата”, бе категоричен президентът.

Като приоритетна задача Радев определи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите”, защото „той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи".

"Надявам се демократите отляво и дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето”, изтъкна Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

"Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента", беше друг съвет, който президентът даде. Той предвижда растеж на доходите, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, условия за икономически растеж, каза Радев.

Президентът посочи, че днес е особено важен и консенсусът около външната политика. Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от кариерата, необходим ни е консенсус по всички важни външнополитически теми, особено когато е заложена българската ни идентичност, каза Радев

Не по-малко важен, по думите на Радев, е консенсусът около икономическата и социалната политика. „Българските граждани очакват от 47-ото НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне със социалната и икономическата криза на прага на зимните месеци”, уточни държавният глава.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09