Новини

Радев ще поздрави депутатите в първия им работен ден

  02.12.2021 18:16  
Радев ще поздрави депутатите в първия им работен ден
  БТВ

Президентът Румен Радев ще поздрави депутатите в първия им работен ден в петък, 3 декември, когато се събира 47-то Народно събрание.

Народните представители ще положат клетва, напомнят от парламента на сайта на институцията. По традиция заседанието на НС ще започне в 9.00 часа и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-я парламент това е Силви Кирилов от ИТН.

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По протокол, ако държавният глава прецени, може да вземе думата и да произнесе слово пред депутатите. Радев направи това при свикването на НС през април, но не и през юли. Сега обаче се очаква да има изказване пред народните представители, които два пъти преди това се провалиха в опита си да съставят кабинет.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на НС.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09