Свят

Африка: Няма нужда от паника относно Омикрон

  02.12.2021 18:11  
Африка: Няма нужда от паника относно Омикрон

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка призоваха за спокойствие по отношение на "Омикрон", новия, силно мутирал COVID-19 вариант, който накара много правителства да наложат нови ограничения, информира "Франс прес".

Новият вариант беше съобщен за първи път на Световната здравна организация (СЗО) от Южна Африка преди седмица и бързо се появи на всички континенти, задълбочавайки страховете от още една смъртоносна вълна от заразени и сигнализирайки, че близо двегодишната битка срещу пандемията не е свършила.

Ала Джон Нкенгасонг, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, призова за умереност.

"Много сме обезпокоени, но не се притесняваме, че ситуацията не може да бъде управлявана", изтъкна той на пресконференция, като допълни: "Няма нужда от паника. Ние не сме беззащитни."

Обявен преди седмица, новият вариант вече доведе до това някои европейски правителства бързо да въвеждат отново строги мерки, включително задължително носене на маски и социално дистанциране, докато ограничения за пътуване, насочени предимно към южната част на Африка, също влязоха в сила.

Африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията увериха, че са се подготвяли "от най-дълго време" за възможността за нов вариант и били в добра позиция, за да ограничат нарастването на заразените.

Вариантът "Омикрон" е бил докладван в четири африкански страни, включително Южна Африка, Гана, Нигерия и Ботсвана.

"Това ще бъде четвъртата вълна, пред която сме изправени като континент", отбеляза Нкенгасонг.

"Ние знаем как да използваме бързо реагиращи, знаем как да осигурим необходимите интервенции", увери той, добавяйки, че ваксините също "навлизат много стабилно" на континента.

Нивото на ваксинация в Африка обаче, континент с близо 1,2 млрд. души, е ниско, като само седем процента от населението е напълно имунизирано.

Кампаниите за ваксинация започнаха бавно заради лошия достъп до ваксини, а в някои страни колебанието около COVID-19 ваксините е масово.

Африка се нуждае от приблизително 1,5 млрд. дози ваксина, за да имунизира 60 процента от жителите си и да постигне някакво ниво на стаден имунитет. Досега континентът е получил малко над 400 млн. дози.

През октомври ООН и СЗО разкритикуваха въвеждането на бустерни дози ваксини от богатите страни, като казаха, че това ограничава достъпа на по-бедните страни до ваксини.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31