Новини

РЗИ обяви резултатите от проверката на огнището на менингит

  02.12.2021 14:48  
РЗИ обяви резултатите от проверката на огнището на менингит

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Това съобщи РЗИ София за DarikNews.bg.

Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана наличната документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“, се казва още в позицията.  

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 души. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към личните лекари за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави хора, като за съжаление, такива случаи завършват летално, отчитат от Инспекцията.

Столичната РЗИ изказва съболезнования на близките на починалото дете.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Ето я новата коледна песен на Ед Шийрън и Елтън Джон
 06.12.2021 13:54      
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31