Анализи Новини

Още преди да стане вицепремиер Александър Дунчев нанесе загуби от 80 млн. лв. за хората с печки

  02.12.2021 09:59  
Още преди да стане вицепремиер Александър Дунчев нанесе загуби от 80 млн. лв. за хората с печки

Точно 80 млн. лв. са отпуснати от Оперативна програма "Околна среда" за безплатна подмяна на печки на въглища с такива на пелети. Но при цени на тон пелети от 1000 лв. никой не ги ползва. Хората си останаха  на въглища и  въздуха си е все така  мръсен. Ефект не нула, а 80 милиона минус. Само за София нанесената щета е 41 млн. лева. Купени 20 000 печки, които никой не ползва.
И всичко това е "благодарение" от  няколкомесечната неадекватна работа на спрягания за вицепремиер по климата и настоящ служебен шеф на Агенцията по горите и депутат от ПП, Александър Дунчев. За краткото време, като директор създаде такива каши в този сектор, че дървата от 40 лв. станаха 200 лв., а пелетите от 300 удариха 1000 лв. На това се казва истинска промяна.
Почти комичното в този случай е, че към Дунчев освен Агенция по горите ще отиде и част от Министерство на екологията, която отговаря за опазване на природата и чистотата на въздуха. Тоест ще продължат да раздават десетки хиляди печки внесени или произведени от някого, но те няма да се ползват, защото няма дървен материал или се изнася, а пелетите са по 1000 лв. за  тон. И въздуха и прахта, който дишаме си остават същите.
 
Кой е Александър Дунчев?
 
Лесовъд, завършил Лесотехническия институт. Работил е в Дирекцията на Природен парк Витоша, назначен там от Тома Белев. След смяната на Белев  поради редица нарушения и трагичното състояние на Витоша, през 2012 г. Дунчев организира протести в негова защита. Напуска парка и е взет на работа във швейцарския WWF - Световен фонд за дивата природа, на когото шеф за България е жената на Тома Белев, Веселина Кавръкова. Дунчев заедно с Борислав Сандов, Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Петко Цветков и други е активен член на подкрепяната от кръга Капитал зелена коалиция "За да остане природа в България", която е в основата на партия "Зелено движени". 
Коалицията е известна с това, че води стотици съдебни дела и блокира проекти във всички области на икономиката. Преди време икономисти изчислиха  нанесените загуби от тази им дейност на над 2 млрд. лева. Последната работа на Дунчев преди да го издигнат за служебен  директор на Агенцията е  като началник отдел гори в  Югозападното горско предприятие. Горските предприятия се  прочуха  с това, че са раздали  90 милиона лева за прокарване на горски пътища. В новия проекто кабинет, Александър Дунчев ще е единственият вицепремиер, който ще отговаря за опазването на природата и горите. А цените на  дървата и пелетите  ще летят  нагоре, защото спекулата си върви необезпокоявана. Да му мислят тези с "безплатните" печки.
 
Емилиян Кънчев

Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09