Новини

13-метрови коледни елхи грейнаха в София, Пловдив и Русе (СНИМКИ)

  01.12.2021 21:29  
13-метрови коледни елхи грейнаха в София, Пловдив и Русе (СНИМКИ)
  БТА

Редица градове в страната избраха тази вечер да запалят светлините на коледната елха.

В София това стана в присъствието на олимпийските шампионки от Токио и почетни граждани на София - момичетата от отбора по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова с треньорките Весела Димитрова и Михаела Маевска, както и боксьорката Стойка Кръстева.

Момичетата от отбора по художествена гимнастика запалиха светлините на коледната елха в София

Елхата е живо дърво, високо 13 метра, и има нова премяна - в бяла светлина я красят над 10 000 лампички, снежинки и топки. На върха й е поставена 80-сантиметрова звезда, а в подножието ѝ - два светещи елена.

Целият парк пред НДК свети в украса, а от 9 до 23 декември там ще се разположи Коледен град, който ще предложи на столичани и гостите на града празничен базар на открито и културна програма на сцената на кино "Кабана".

На фона на коледни песни и много настроение, кметът на Пловдив Здравко Димитров запали светлините на Коледното дърво. Помагаха му Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева", Вокална група Магия от "Арт Войс Център" и Дядо Коледа. Елхата се намира на затворения фонтан на пл. "Стефан Стамболов" и е 13 метра висока с над 4 000 зелени клончета. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски. Пловдивското Коледно дърво тежи около 1 тон, а заедно с украсата - 1,5 тона.

За първи път край елхата има и специален кът, изработен от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където всички желаещи - малки и големи, могат да си направят снимки за спомен сред красивата празнична украса, и разбира се с Добрия старец, който ще забавлява децата и родителите им на 24, 25 и 26 декември.

В близост до Коледната елха е и новата ледена пързалка на Пловдив, която отвори вратите си днес и ще продължи да работи до края на януари. Тази година пързалката надминава размерите на предходната. Площта, покрита с лед е над 2 500 кв. метра, разположена е на площад "Централен" и по част от Цар Симеоновата градина.

Празнично са украсени още много любими за пловдивчани места. Фондация "Пловдив 2019" се погрижи отново за украсата на Римски стадион и Малката главна, парковете по райони също светват с украса и празнична програма, организирана от кметствата.

Утре ще грейнат светлините на Коледното дърво на площад "Атанас Кръстев" в Стария град на Пловдив. Това ще бъде част от празника "Светлина и надежда в Стария град".

Тринайсетметрова елха грейна тази вечер и в Русе. Светлините й бяха "запалени" от кмета на града Пенчо Милков.

Децата посрещнаха Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата, а празничната програма продължи с концерт на малките изпълнители от състави на Младежкия дом и на Общинския детски център за култура и изкуство.

Изкуственото коледно дърво е с LED-осветление. Край елхата е изграден и коледен кът с обемни фигури, сред които е Дядо Коледа, шейна с две еленчета, Снежанка и огромен трон.  Коледната украса в централната част на града включва ефектно осветление - тип "небе", както и светеща сфера с височина три метра - тип "Топка за елха". Традиционният коледен базар е разположен на площад "Света Троица", където се намира и ледената пързалка.

С атрактивен музикален флашмоб започна запалването на коледните светлини във Велико Търново. Талантливите деца и ученици от "Джуниър Бенд" към СУ "Емилиян Станев" изпълниха популярни мелодии, за да създадат коледния дух, с който изгряха светлините на елхата в центъра на града. Музикантите зарадваха и посетителите на Коледния базар в парк "Марно поле", който ще работи всеки ден до края на годината.  Над 1200 коледни светлини и близо 200 фигури обагрят старата столица всяка вечер. Украсата е разположена както в централната градска част, така също по основните улици и квартали.

Плевен грейна също в коледна украса. Светлините на осемметровата жива елха зарадваха стотици малки плевенчани, дошли на площад "Възраждане" тази вечер. С приказния детски спектакъл "Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата" започна детския празник.

Кметът Георг Спартански отброи до десет заедно с децата и светлините грейнаха.

"Под елхичките във вашите домове ще намерите заслужените си подаръци, защото - вярвам - че сте расли през тази година умни, здрави и, разбира се, и малко непослушни", каза кметът.

Дядо Коледа обеща много подаръци: "Коледа е времето, в което можете да си поправите грешките. Ако сте пропуснали да направите добро, ако сте пропуснали да кажете добра дума, ако сте направили беля и не сте си признали - в добрия дух на Коледа е времето да го направите".

А децата си пожелаха "целият свят да е от бонбони".

Кметът на Плевен обеща в близките дни да грейне още една елха, висока 10 метра, до празничния коледен базар. За прекрасното настроение допринася новата украса на историческата сграда на Община Плевен. В дните до Бъдни вечер ще светнат нови елементи от плевенската украса към жк "Сторгозия" и към жк "Дружба".


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09