Новини

Кацаров с подробности за ваксината срещу COVID-19 за деца

  01.12.2021 17:26  
 Кацаров с подробности за ваксината срещу COVID-19 за деца

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка, който се очаква да бъде разпространен не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година”. Това обяви пред журналисти здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му въпросната опаковка е предвидена в договор с Pfizer.
Той даде подробности и за тестовете за учениците:

„Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим. Закупихме и вече сме предоставили на МОН 1,5 милиона теста. Имаме по предишната ни обществена поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склада, но 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с управителите на фирмите, които са спечелили поръчките. Те самите казват, че най-късно до този петък биха пристигнали, но не могат да дадат гаранции, защото тестовете се намират на различни митници в Европа. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста, със срок на доставка до 9 декември. Тоест общо са договорени 4,8 милиона щадящи теста. От тях на Министерството на образованието са доставени 1,5 милиона и 200 000 са в складовете. По наша оценка тези тестове биха стигнали поне до средата на януари. Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас”, каза Кацаров, цитиран от Нова телевизия.

„Според мен децата от 8 до 12 клас биха могли да се изследват с тестове за големи хора. Ние имаме такива налични тестове, можем да им ги предоставим веднага”, каза Кацаров. „За възрастни имаме много тестове, достатъчни за всички деца за 2 месеца”, каза още здравният министър.

Запитан дали е възможно децата да се върнат на училище без тестове, Кацаров обясни, че това може да се случи, ако не получим доставките на тестове и ако експертите преценят, че рискът не е прекалено голям за учителите и учениците, или за противоепидемичната обстановка в страната.

Здравният министър коментира и новата заповед и мерките за пътуване.

„Мерките са затегнати, не са разхлабени”, заяви министърът. „Достатъчно строги мерки са наложени срещу Омикрон. Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде ограничено. Всяка мярка се преценява. Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това не би предпазило страната ни от навлизане на новия вариант”, допълни той. И отново призова хората да се ваксинират.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09