Шоу

Какво означава появата на тъмни петна под ноктите?

  28.11.2021 10:21  
Какво означава появата на тъмни петна под ноктите?

Появата на тъмни ивици под ноктите може да е симптом за многократно повишени нива на холестерол в кръвта, пише британският „Daily Express“, като се позовава на експерти от Американската академия по дерматология.

В материала се уточнява, че такива ивици могат да се появят както по ноктите на ръцете, така и по краката. Те се появяват, когато малки кръвоносни съдове се повредят и спукат, оставяйки малки "кръвни петна", които се виждат през нокътя. Тези кървящи петна обикновено не причиняват физическа болка.

Според експертите връзката между подобни ивици под ноктите и повишения холестерол е доказана многократно в проучвания, наблюдавана е при пациенти и е описана в медицинската литература.

В статията се подчертава, че при появата на такива симптоми трябва своевременно да се потърси лекар, тъй като високите нива на холестерола са опасни поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. В зависимост от частта на тялото запушването на кръвоносните съдове може да предизвика инсулт или инфаркт.

Тъмните линии могат да означават и ендокардит, възпалително заболяване на сърцето, или да са признак на васкулит, който представлява увреждане на кръвоносните съдове, допълват експертите.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2022 година?


Резултати
Видео
Кой Android смартфон се зарежда най-бързо
 28.11.2021 20:31      
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09