Свят

Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

  25.11.2021 22:27  
Американски ракетен разрушител навлезе в Черно море, руските военни го проследяват

Военноморските сили (ВМС) на Съединените щати съобщиха в четвъртък, че неин разрушител с управлявани ракети клас "Арли Бърк" (Arleigh Burke) е навлязъл в Черно море като "част от рутинен патрул".

"Докато е в Черно море, корабът ще работи със съюзниците и партньорите на НАТО в региона, работейки заедно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен международен воден път", заяви Шестият флот на ВМС на САЩ.

Руските военни отбелязаха, че са започнали да проследяват американския кораб и да наблюдават действията му, съобщи агенция ТАСС, цитирайки руското министерство на отбраната в четвъртък.

Маневрата идва в момент на високо напрежение в региона, като от една страна Русия, а от друга страна Украйна и НАТО провеждат военни учения през последните седмици, а Москва отрича подозренията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.

Навлизането на разрушителя с управлявани ракети клас "Арли Бърк" в Черно море при рутинен патрул е факт, ден след като Русия заяви, че е провела там военни учения с участието на самолети и кораби, напомня Ройтерс.
Мисията на "Арли Бърк" следва подобно посещение в Черно море по-рано този месец от американския команден кораб USS "Маунт Уитни" (Mount Whitney), който също беше проследен отблизо от руския флот.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00