Новини

Децата, които отиват на градина след отсъствие, вече няма да трябва да предоставят бележка от личен лекар

  19.11.2021 16:24  
Децата, които отиват на градина след отсъствие, вече няма да трябва да предоставят бележка от личен лекар
  google

Децата, които отиват на детска градина след отсъствие, вече няма да трябва да предоставят бележка от личен лекар, че не са били в контакт със заразно болен в последните 3 дни, причината за премахването е, че документа се издаваше до сега въз основа на данни, предоставени от родителя, което обезсмисля изискването тя да бъде съставяна от общопрактикуващия лекар. Премахването на до сега задължителната бележка се обсъжда в предвидени промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини, предложени от Министерството на здравеопазването.

С промените се прецизират и изискванията и съответно документите, които се прилагат при приемането на децата в детските градини, както и при завръщането им в детските градини след отсъствие за повече от 10 дни.

В момента общопрактикуващият лекар издава медицинска бележка за липсата на контакт на детето със заразно болен не по-рано от 3 дни от постъпването на детето в детската градина. Също такава медицинска бележка се изисква от и след отсъствие на детето за повече от 10 дни от градината. Заради пандемията и извънредното положение, обаче родителите могат да декларират дали детето им е било в контакт със заразен или не, без да посещават личния лекар.

След като бъдат одобрени промените бележка ще се изисква само в случаите, когато детето е било заразно болно или е било под карантина заради заразен член на семейството, предвиждат промените в наредбата. Тя обаче щяла да се дава след преглед от лекар, а не на база данните дадени от родителите.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00