Новини

Отново има сигнал за връзки на бившия вътрешен министър Младен Маринов с Делта гард

  09.11.2021 13:44  
Отново има сигнал за връзки на бившия вътрешен министър Младен Маринов с Делта гард

Сигнал с нова информация за връзки между бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и собствениците на охранително дружество "Делта Гард" ЕООД Димитър Спасов – Каратиста и Марин Милчев Русев е изпратила до МВР неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Проучване на Actualno.com показа, че Спасов е сключил договор за продажба на дела си в компанията на Русев в края на октомври, 2021 година.

Сигналът на АКФ съдържа докладна записка от полицейски служител при Районно полицейско управление Несебър от 2005 г. Сигналът е без подател, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка.

Докладната записка, приложена към сигнала, излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26.11.2005 година. Последният от проверените автомобили, "Фолксваген Туарег", собственост на дружеството "Делта - С" ООД гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от гр. София. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция "Сигурност, превенция и опазване на обществения ред" (СПООР) в град София. Това са били Младен Найденов Маринов от гр. София и Марин Милчев Русев от гр. София. В автомобила са били още лицата Евгени Цветанов Димитров от гр. София и Николай Иванов Минчев от гр. София. Според сигналоподателя, част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобили са били криминално проявени лица. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала. В разследването "Осемте джуджета" бяха изнесени твърдения, че братът на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов е бил шофьор и охранител на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото, чиито неформален офис в ресторанта "Осемте джуджета" е охраняван от "Делта Гард" ЕООД.  След публикуването на всички части на разследването "Осемте джуджета" АКФ подаде няколко сигнала до Министерство на вътрешните работи, с които поиска цялостна и задълбочена проверка на дейността на охранителна фирма "Делта Гард" ЕООД, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея. Наследникът на Маринов на поста вътрешен министър Христо Терзийски, който и сега е кандидат за депутат от ГЕРБ (от Кюстендилска област) посочи, че извършените проверки не са установили нарушения.

С писмо от 01.09.2021 г. служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обаче информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 01.01.2018 г. до 31.03.2020 г. пред ресторант "Осемте джуджета" постоянно е имало полицейски автомобили. В писмото се казва още, че нарушенията от страна на охранително дружество "Делта Гард" ООД на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани. Там се намира имот на "Измает" - фирмата на Илия Златанов. "Считаме, че новопостъпилата информация подкрепя основателните съмнения за нерегламентирани връзки между висши служители на МВР и собствениците на охранителна фирма "Делта Гард" ЕООД. Апелираме за нова вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, както и за максимална прозрачност с оглед високия обществен интерес към изнесените в поредицата "Осемте джуджета" факти", заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
Комична свада между шофьори
 07.11.2021 19:38      
Видео
Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD
 06.11.2021 20:29