Анализи

Околийски: 30% от хората след ковид развиват депресивно разстройство

  07.11.2021 20:20  
Околийски: 30% от хората след ковид развиват депресивно разстройство

„Последствията от КОВИД са в рамките на 6 месеца след преболедуване – сърдечно-съдови проблеми, неврологични проблеми, психично-здравни проблеми. Около 30% от хората, които са преболедували КОВИД в рамките на 6 месеца развиват депресивно или тревожно разстройство и това са много страшни феномени, които в България някак си много леко приемаме, много подценяваме и поради това смятам, че са толкова ниски ваксинационните темпове.“ Това каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация в България.

„Смята се, че около всеки трети човек развива някакъв вид продължаващи симптоми, които варират индивидуално. Те могат да включват косопад, може да включват неврологични смущения, проблеми със сърцето, които са много чести и това не в вследствие на ваксинирането, а вследствие на прекаран КОВИД. Най-странното за нас е, че хората все още не разбират, че единственият начин да се предпазят от подобен тип усложнения е ваксинацията,“ казва доц. Околийски.

Според него случаите на стриничните ефекти от ваксините и временното спиране на Астра Зенека заради случаите на тромбози са били преекспонирани. „Хората останаха със спомена за думата тромбози, които се причиняват от ваксините, а те са в един минимален процент, сравнении с преболедуването от КОВИД, който предизвиква над 10 пъти по-често тромбози и всякакви други усложнения,“ твърди експертът на СЗО.
„Най-засегнатите страни на континента в момента са Полша, Украйна, Сърбия, Унгария... България, въпреки ужасяващите загуби на дневна база на човешки животи и хора, които губим има по-ниска смъртност от колкото предишната вълна,“ казва Околийски в разговор с водещата Милена Милотинова.

„Ниските нива на ваксинация се дължат на липсата на доверие в мерките, във ваксините, в това че хората не повярваха, че най-добрата защита е ваксинацията,“ смята експертът на СЗО.

„Ние имаме анализ и много вероятната хипотеза, че това се дължи на липсата на доверие, на това, че не се направи стратегия за комуникация на риска и въвличане на цялото общество още от първият момент. СЗО предостави подобен тип насоки как се прави това стъпка по стъпка, но правителството миналата година не пожела да разработи такъв вид комуникационна стратегия, информационна стратегия за това какви са ползите да се ваксинираш, какви са рисковете при боледуване, какви са рисковете при така нареченият long covid, защото той има ужасяващи последствия даже за хора, които са преболедували леко,“ заключава доц. Околийски.

„По механизма COVAX, СЗО е дистрибутирала вече милиарди ваксини към страни от третия свят и те не са достатъчни, но се получава в целият този дебат един феномен за България, която има всички ваксини, човек има право да се ваксинира, а хората не го правят и това е нещо, което тепърва ще бъде обект на научен интерес според мен – защо стигнахме до това положение и как може да го променим. В момента провеждаме едно изследване на СЗО – пета вълна на изследване на нагласите и поведението на българите към ковид 19 и в него се опитваме да разберем точните причини, поради които хора, които биха се ваксинирали още не са го направили.

Защото по много медии много некоректно се казва, че българите са най-големите антиваксъри в света – 40% да кажем, а това не е така. Във всяка страна антиваксърите са около 5-7%, в България са около 7%, които категорично са на мнение, че няма са се ваксинират и не го правят, докато всички други хора се колебаят и те имат нужда  от убеждаване, аргументация, не просто някакви факти научни, а едно топло говорене от страна на политиците да св намери индивидуалният подход към всяка обществена група, професионална група. Никой не говори на езика на лекарите или учителите... защото всеки има някакви страхове, които трябва да бъдат адресирани и това към момента все още не се прави достатъчно ефективно,“ заключава доц. Околийски.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00