Новини

Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите трябва да декларират съгласие децата им да бъдат тествани

  05.11.2021 16:21  
Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите трябва да декларират съгласие децата им да бъдат тествани

Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично с щадящи антигенни тестове, за да могат да учат присъствено, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Другата опция пред родителите е да представят валиден документ, че детето е преболедувало коронавирус.

Образецът на декларация, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, вече е изготвен и предоставен на училищните директори чрез Регионалните управления на образованието.

В декларацията са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Видеоклиповете, които показват стъпка по стъпка как се осъществява тестването, са достъпни на интернет страницата на просветното министерство.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието и на доброволци - родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със зелен сертификат.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
Комична свада между шофьори
 07.11.2021 19:38      
Видео
Строят изцяло нов град за 500 млрд. USD
 06.11.2021 20:29