Икономика

ЕК започва разследване срещу съветник на земеделския министър на Радев - има опасност да ни спрат парите от Европа

  04.11.2021 13:14  
ЕК започва разследване срещу съветник на земеделския министър на Радев  - има опасност да ни спрат парите от Европа

Сигнал за конфликт на интереси е подаден в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в Европейската комисия. Това информира ПИК, като се позовава на източници от земеделското министерство. Сигналът е за конфликт на интереси при Емил Дърев, който е съветник на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков, назначен от президента Румен Радев. Заради Бозуков и Дърев има вероятност ЕК да спре парите за земеделието на България. Именно заради забележки на Главната дирекция беше спрян приемът по мярка 4.2 от ПРСР, които бяха свързани с лобистки текстове, въведени в насоките от новото ръководство на МЗХГ. 

В сигнала се посочва, че в политическия кабинет на министъра на земеделието, като съветници по стратегически въпроси, са назначени хора с притеснително минало, съмнителна компетентност и присъди за злоупотреби със служебно положение и еврофондове. За съветник на Христо Бозуков по въпросите на ПРСР за втори път е назначен Емил Дърев. Той е известен консултант, собственик на една от основните компании за разработване на проекти на земеделските производители и преработватели по ПРСР, Вока консулт ООД. Същата има разработени и подадени в Държавен фонд „Земеделие“ стотици проекти, които към момента се одобряват или разплащат под прякото наблюдение на съветника Дърев, пише в сигнала. Той е бивш зам.-директор на ДФЗ и като такъв е осъден за злоупотреба с еврофондове.  

На друга ръководна позиция, отново като съветник на Министъра на земеделието и храните, е назначена Светла Бъчварова. Същата е бивш зам.-министър на земеделието и храните в периода 2007-2009 г. при тройната коалиция и като такава беше обвинена от прокуратурата за ощетяване на държавата и лично облагодетелстване от сключени неизгодни договори със знакови олигархични структури. 

ЕК ще проверява дали е допустимо собственик и управител на консултантска компания да е съветник на министъра на земеделието и храните и участник в тематични работни групи, вътрешноведомствени структури за организиране и контролиране на работата на Разплащателната агенция към ДФЗ. Освен това дали е допустимо хора, обвинени в злоупотреби, да вземат активно участие в разходването на европейски средства, както и във формирането и прилагането на политиките на ЕС.  


Анкета

Какво очаквате от Продължаваме промяната?


Резултати
Видео
До това тайнствено село няма път, но там живеят хора
 01.11.2021 13:31      
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59