Новини

Галина Захарова остава единствена номинация за шеф на ВКС

  28.10.2021 11:12  
Галина Захарова остава единствена номинация за шеф на ВКС

Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен съд. Така тази фаза от изборната процедура приключва.

Тя беше издигната  от върховните съдии. Захарова беше номинирана заради своя професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост.
В момента тя е заместник-председател на Върховния касационен съд. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 година, но подаде оставка, заради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство.

Теоретично може да бъде направена още една номинация в рамките на продължаващото заседание на ВСС, но никой не допуска това да се случи.

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на пленума на ВКС.

Предстои проверка на документите, възможност за въпроси и изслушване и избор, насрочени за 14 януари .

Мандатът на настоящия председател изтича на 10 януари.

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.

И представляващият ВСС Боян Магдалинчев също не изключи днес да няма избор.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него:

„Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужва подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага“.

Според Стоилов процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Любо Киров, Стенли и Христо Мутафчиев запяха заедно
 26.10.2021 21:59      
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43