Свят

Хърватите вече пътуват без визи до САЩ

  23.10.2021 14:52  
Хърватите вече пътуват без визи до САЩ

На хърватските граждани е разрешено да пътуват до САЩ без виза, съобщи посолството на САЩ в Загреб.

Решението на Системата за електронно разрешение за пътуване (ESTA) се прилага за хърватски граждани, които заминават за Съединените щати за туризъм или по бизнес за не повече от 90 дни.

Те ще трябва да получат одобрение от електронната система за разрешение за пътуване онлайн, като ще кандидатстват най-малко 72 часа преди планираното пътуване.

Пътуващите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат електронно разрешение, която към момента струва 14 долара и е валидно до две години за многократни пътувания до САЩ.

Хърватските граждани, които желаят да пътуват в Съединените щати за повече от 90 дни или които желаят да се занимават с дейности, изискващи други категории визи, например за работа или обучение в Съединените щати, все още трябва да притежават съответната категория виза.

Членството на Хърватия в така наречената програма за премахване на визи (VWP) е важна стъпка в по-нататъшното укрепване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни, заявиха от посолството.

За да влезе една страна в програмата за премахване на визите, тя трябва да отговаря на критериите в областта на борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, се казва още в изявлението.

От всички страни в ЕС единствено гражданите на България, Румъния и Кипър все още се нуждаят от визи за пътуване до САЩ.


Анкета

Доволни ли сте от резултата от балотажа за президент?


Резултати
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43      
Видео
Колко фатални грешки може да направи един водач на пътна помощ
 17.10.2021 21:39