Анализи

Броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна

  22.10.2021 10:14  
Броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна

Собственици на заведения в София коментираха пред "Дневник", че въпреки някои свои лични съображения за ваксинирането и здравните мерки в страната, предпочитат въведеното изискване за зелен сертификат за служителите и клиентите пред това отново да бъдат затворени.

Част от тях в последните са се разделили със свои служители по тази причина. Въпреки това казват, че клиентите им са намалели още преди въвеждането на това изискване, когато новите случаи на зараза са се увеличили.

Антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Това разясни пред "Нова телевизия" вирусологът Любомира Николаева – Гломб.
"Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за ролята на антителата в имунитета. Те имат своята роля, но няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.

Според нея от вирусологична гледна точка издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората.

И последните данни, публикувани в Единния информационен портал, показват, че остава висок броят на починалите след зараза са коронавирус. За последното денонощие те са 120.

С 44% на седмична база расте и броят на заразените като новите случаи са 4816. Общо 814 през последното денонощие са приети в болница като в лечебни заведения в момента има 6608 души. В интензивни отделения са 590 болни.

Инвестицията във фотоволтаична инсталация – от домашната независимост до оцеляването на бизнесa
Около 90% е делът на заразените и починалите, които не са ваксинирани.

През последното денонощие, в което влезе в сила изискването за зелен сертификат при посещение на редица обществени места, в страната са поставени общо 28 191 дози ваксина, показват официалните данни. Пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства, обяви, че над 12 600 от тях са били от еднодозовата ваксина на "Янсен", а останалите са други като най-предпочитана остава тази на "Пфайзер". Уточни, че част от РНК ваксината са втора доза на съответните хора.

Обяви, че в момента има наличност от около 600 хил. дози от препарата на "Янсен" като до края на годината са планирани още доставки. За ваксината на "Янсен" срокът на годност при съхранение -20 градуса е 2 години, допълни той.

Увери, че активно вървят разговори за дарение и препродажбата на ваксини, чиито срок на годност предстои да изтече и които явно няма да бъдат употребени в България. Пречка в този процес обаче е липсата на действащо Народно събрание, което трябва да ратифицира подобни решения. Такъв е случаят с около 20 хил. от препарата "Модерна", чиито срок изтича в края на годината, на други през първите месеци на следващата година.

Доста държави извън ЕС проявяват интерес, но апелът на България е за централизиран подход, моделиран от ЕК, обясни Кирилов.


Анкета

Доволни ли сте от резултатите от парламентарните избори?


Резултати
Видео
Toyota показа количка с дистанционно на водород
 21.10.2021 16:43      
Видео
Колко фатални грешки може да направи един водач на пътна помощ
 17.10.2021 21:39