Икономика

Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики

  16.10.2021 12:34  
Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики

Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки и имаме правилните политики. За съжаление съм казвал неведнъж, такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случат това до момента са липсвали. Именно защото темата е трудна, хората се притесняват, казват, че никой няма да се погрижи за тях.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов . Той допълни, че са надградили новата версия на Плана за възстановяване спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ, т.е. за присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители.

"Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден, той е една дългосрочна програма за реформи и инвестиции. Според Атанас Пеканов декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България. "В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на т. нар.- Зелена сделка, т.е., стъпки към декарбонизация на икономиката. И в този смисъл върви целият дебат за затварляне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Едни процеси, които са неизбежни в дългосрочен план. Ние поставихме този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", обясни вицепремиерът.

Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив, т.е., ако сме взели стъпките, така че да се осигурят други работни места на хората в региона. "Рабохме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с високо добавена стойност, които да дадат бъдеще на региона", допълни той.

 Пеканов каза още, че това не е нещо специфично към нас, а всички страни правят тези стъпки и то не само в ЕС. Това са глобални процеси - в САЩ, Великобритания, но също вече и Китай индикира, че до 2060 г. иска да излезе от въглищата и спира да инвестира във въглищни централи.

 


Анкета

Доволни ли сте от резултатите от парламентарните избори?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33