Новини

Червената зона спира сърбите да дойдат за поклонически туризъм в България на 29 октомври

  15.10.2021 13:31  
Червената зона спира сърбите да дойдат за поклонически туризъм в България на 29 октомври

България продължава да държи Сърбия в червената зона и сръбските туристи не могат да дойдат на поклонически туризъм в София на 29 октомври 2021 г., когато се отбелязват 700 години от смъртта на един от най-обичаните владетели Св. крал Стефан Милутин. Това обяви пред TravelNews посланикът на Сърбия у нас Н.П. Желко Йович, който е поставил проблема пред зам.-министъра на туризма Мария Белколева. Мощите на светеца се пазят в църквата „Св. Неделя“ в София, тъй като той умира в България. На 29 октомври засега е предвидено да дойде само официална делегация от сръбски свещеници, които заедно с българските си колеги, ще отбележат събитието.

Преди пандемията идваха над 350 сръбски туристи само в деня на отбелязването на смъртта на Св. Крал Стефан Милутин. Отделно всеки уикенд идваха сърби да се покланят на мощите. В момента е напълно забранено да влизат в България. Докато българите могат свободно да влизат в Сърбия без сертификати и тестове, обясни посланик Йович.

Зам.-министър Белколева е обещала пред него да разговаря с Министерството на здравеопазването за допускането на сърбите с ваксинационен сертификат или с отрицателен тест. Двамата са отбелязали, че строгите мерки пречат на бизнеса да пътува между двете страни, също така на посещенията на роднини и за възстановяването на туризма. Хотелиерите и туроператорите от двете страни настояват за облекчаване на мерките преди зимния сезон. Туристите от Сърбия са едни от основните пазари за ски курортите Банско, Боровец и Пампорово.

Отличавал се с голямата благотворителност на църкви и манастири. Царувал 42 години и изпълнил едно свое дадено обещание - колкото години царува, толкова църкви да построи.

Св. крал Стефан Милутин e един от най-великите сръбски владетели, царувал от 1275 г. цели 45 години. Той е положил големи грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои предшественици по пожертвователност към нея за строителство на храмове, като е изградил повече от 40 такива. Раклата с мощите на Св. Крал е в църквата "Св. Неделя" в София. Първоначално светите му мощи били пазени в Банския манастир "Св. Стефан" в Косово, а след косовската битка през 1389 г. били отнесени в близкото село Тренча. Около 1460 г. митрополит Стефан ги отнесъл заради проблеми с турците в манастира в Горна Баня край София. По-късно светите му мощи са пренесени в София, в митрополитския храм "Св. Неделя", наричан също "Свети Крал", където до днес са предмет на благоговейна почит.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33