Новини

МОСВ отчита увеличение на КОВИД отпадъците

  14.10.2021 11:24  
МОСВ отчита увеличение на КОВИД отпадъците
  БНР

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отчита увеличение на опасните болнични отпадъци, включително и на тези от Ковид отделенията. Това съобщиха за ABCnews.bg от ведомството на Асен Личев. „Отчитаме плавно повишаване на количествата генерирани и предавани за обезвреждане опасни болнични отпадъци, но няма основание да се смята, че количествата ще достигнат или превишат капацитета на инсинераторите за тяхното изгаряне“, уточняват от министерството.

Към настоящия момент капацитетът на Инсинератора, находящ се на територията на Александровска болница, собственост на МОСВ и опериран от ПУДООС, все още не е запълнен и има възможност да поеме всички генерирани количества опасни отпадъци от болници, клиники, фирми-доставчици с основна дейност събиране и транспорт на опасни болнични отпадъци и др., с които ПУДООС има подписани договори за приемане и крайно обезвреждане, в т.ч. и отпадъци от COVID-отделения, COVID-зони и лаборатории. Годишният капацитет на инсталацията е 2000 тона, като от началото на годината до 30.09.2021 г.  са приети за обезвреждане чрез изгаряне общо 545 тона, в т.ч. само за месец септември 2021 г. са приети и изгорени 90 тона опасни болнични отпадъци, казаха от МОСВ. За сметка на това частният инсинератор на „Екосейф“ ООД в Девин работи почти на пълен капацитет и изгаря предимно отпадъци от болниците, обясниха експерти.

МОСВ се оказва, че не извършва многобройни проверки на Инсинератора на ПУДООС и на фирмите, които взимат боклуците от болниците. Жителите на кварталите около Александровска болница, където се изгарят опасните отпадъци, постоянно се оплакват от лош въздух и миризми. Последната извършена проверка от РИОСВ – София на инсинератора на ПУДООС е на 6 април 2021 г., обявиха от ведомството. Дадени са две предписания за представяне на документация със задължителен характер и конкретен срок на изпълнение. Предписанията са изпълнени и не са констатирани нарушения. За дейността на „Мобилна инсталация за термична преработка на отпадъци“ на „Екосейф“ ООД, находяща се в Девня, от РИОСВ – Варна са извършени общо 13 проверки – по плана за текущ контрол, с контролни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, по постъпил сигнал и др. В резултат от проверките са дадени общо 17 предписания, които са изпълнени.

На фирмите за събиране на опасните отпадъци са извършени само 4 проверки за периода 2020 г. – септември 2021 г. от РИОСВ – София. Те извършват дейности по събиране и транспортиране на отпадъци от болнични заведения и притежават съответния разрешителен документ по реда на Закона за управление на отпадъците. В резултат от проверките е съставен един акт за установено административно нарушение – за неводене на отчетност за извършваните дейности с отпадъци. През посочения период е осъществен и засилен контрол върху лечебните завадения, генериращи ковид отпадъци, като са извършени общо 19 проверки.

Докато в РИОСВ–Варна въобще не са извършвали проверки на фирмите. „Не е възниквала необходимост от извършване на проверки на лица, притежаващи документи за дейности по събиране и транспортиране на отпадъци от хуманната медицина“, казват от МОСВ. Осъществен е контрол на 147 генератори на контролираната от инспекцията територия (лечебни заведения за доболнична и болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории) върху управлението на отпадъците по цялата верига от първоначалния причинител, през тяхното събиране и транспортиране, до крайното им третиране. Установено е, че отпадъците от хуманната медицина се предават съгласно сключени договори, като междинната дейност по събиране и транспортиране е извършена от 14 лица, притежаващи документи за дейности по събиране и транспортиране на отпадъци.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33