Новини

Оранжев код за опасно време за 11 области, ще вали сняг

  13.10.2021 19:14  
Оранжев код за опасно време за 11 области,  ще вали сняг

На 14 октомври, четвъртък, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от втора степен - оранжев код, за 11 области от Западна България, предаде БТА.

София, София Област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч и Габрово,

С понижението на температурите в тези 11 области на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, а за областите - София-град, София-област, Перник и Кюстендил, е в сила предупреждение и за снеговалеж.

Това показва картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупреждение от първа степен - жълт код,

за значителни валежи от дъжд, е в сила за утре в 13 области на страната: Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора и Хасково.

Без предупредителни кодове за утре - за дъжд и сняг, са само четири области в страната. Това са: Видин, Добрич, Варна и Бургас.

Ето и останалата прогноза: 

През следващото денонощие в България ще се създаде нова валежна обстановка, свързана с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море, съобщиха от НИМХ.

Времето ще бъде облачно и с повсеместни валежи от дъжд. След обяд на много места в Югозападна и Централна България количествата ще са значителни - между 35 mm и 50 mm, в отделни райони - до 65 mm. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще са почти без дневен ход, привечер в Западна България ще се понижат и дъждът временно ще се примесва със сняг. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Черно море

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха ще са 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 15-17 градуса. Вълнението на морето временно ще отслабне до 2-3 бала.

Планините

В планините ще бъде облачно и с валежи предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части - силен южен вятър. След обяд в Западна и Централна България количествата ще са значителни и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3, на 2000 метра - около минус 3 градуса.

Петък и събота

В петък и събота валежите ще продължат. В много райони от Централна и Източна България ще са значителни по количество. Вятърът ще е слаб, в източните райони умерен от североизток. Температурите ще останат без съществена промяна и почти без дневен ход. 


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00