Икономика

Официално: Софийските Централни хали стават Kaufland

  12.10.2021 18:34  
Официално: Софийските Централни хали стават Kaufland

Софийските централи хали имат нов собственик, а от следващата година ще имат и нов облик. Германската верига магазини Kaufland придобива емблематичната столична сграда и вече има идеен проект за нейната промяна, който беше представен днес по време на пресконференция.

Очакванията са той да бъде реализиран 6-7 месеца след получаването на одобрение от административните власти в страната. Така, най-вероятно през 2022 година сградата ще има нов (вътрешен) вид.

Нито по фасадата, нито по околното пространство ще бъдат правени сериозни промени.

Единствените планирани промени е промяната на броя паркоместа, които ще бъдат увеличени от досегашните 65-66 на 76-78 броя чрез усвояване на пространството на рампата. Отвътре обаче пространството ще бъде напълно променено и адаптирано към съвременния начин на пазаруване.
По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия, което създава усещането за покрит градски пазар с главни и второстепенни търговски улици.

На второто ниво над технологичните помещения е обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа.

Терасата ще бъде визуално отделена от стените на сградата чрез стъклен под. На подходящо място ще бъде позициониран в стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до наши дни.

Достъпът до сутерена ще се осъществява посредством два единични травелатора, разположени успоредно на главната търговска улица. В сутерена, както и на основния етаж и на терасата, са предвидени са предвидени площи за помещения на отделни търговски обекти на независими търговци. Планирано е делът на тяхното пространствено присъствие в общата площ на магазина да е по-голям, отколкото във всеки друг търговски обект на инвеститора.

В сутерена зоната на археологическите останки и крепостната стена се предвижда да бъде оформена като "Интерактивна зона за археология и история", която с подходящо оформление на интериора да предостави възможност на посетителите да се запознаят с историята както на самата сграда, така и на античността, исторически напластена през различните епохи в централната градска част на София. Предвижда се интерактивна зона за деца, книжарница, изложбена част.

Проектът планира и визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени: централен вход за посетители от бул. " Мария Луиза", страничен вход за посетители откъм паркинга към ул. "Пиротска" и вход за зареждане откъм ул. "Георг Вашингтон". Визуално се възстановява оригиналната фасада на зазидания в момента вход откъм ул. "Екзарх Йосиф".

Общата инвестиция в проекта е в размер на 50 милиона лева, а в новия обект се очаква да бъдат открити 100 работни места, уточнява money.bg.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33      
Видео
Трябва да внимавате преди да сготвите яйцата, купени от магазина
 11.10.2021 13:15