Спорт

Днес е извънредният конгрес на БФС

  12.10.2021 09:27  
Днес е извънредният конгрес на БФС
  БНТ

Днес на извънреден конгрес в Националния дворец на културата в София ще се проведат избори за президент на Българския футболен съюз. 

Конгресът е извънреден и свикан след подписка от 1/3 от клубовете у нас по инициатива на един от кандидатите - Димитър Бербатов. Първоначално от БФС отхвърлиха искането, тъй като видяха грешки в документацията. След това обаче съдът разпореди конгресът да се проведе.

 

Снимка: Lap.bg

До участие в изборите за президент бяха допуснати всички кандидати, заявили желание за участие - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Снимка: Lap.bg

Борислав Михайлов е издигнат за кандидат от "Локомотив" София, "Марек" Дупница, "Хебър" Пазарджик", "Левски" Лом, "Бдин" Видин, "Балкан" Ботевград, "Локомотив" Мездра, "Левски" Крумовград, "Банско Тийм", "Костинброд", "Елешница" Васкево, "Металург" Перник, "Аксаково", "Черноморец" Бяла, "Тича" Варна, "Брацигово", "Хасково", "Пловдив 2015" и "Локомотив" Дамяница. 

Той е начело на БФС вече 14 години. Вратарят на българския тим, който през 1994 г. се класира на четвърто място на световното първенство, зае поста за първи път през 2005 г., а след това беше преизбиран 3 пъти. В края на 2019 г. той подаде оставка, а през април 2021 г. я оттегли.

Снимка: Ладислав Цветков

Като негов най-сериозен конкурент се очертава Димитър Бербатов, издигнат като кандидат от ЦСКА, "Пирин", "Берое", "Места" Хаджидимово, "Беласица" Петрич, "Победа 13", "Ком" Берковица и "Локомотив" Каспичан.

Бившият футболист на ЦСКА, "Байер" Леверкузен, "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", "Фулъм", "Монако", ПАОК и индийския "Керала Бластърс" представи пред клубовете в страната плана си за революционна промяна управлението на този спорт у нас по време на обиколките си в страната. Тогава той и екипът му, в който влизат и бившите му съотборници в националния тим - Стилиян Петров и Мартин Петров, събраха нужните подписи за свикване на извънреден конгрес. 

 

 

Създателят на "Нефтохимик" Христо Порточанов е издигнат от "Сините камъни" Сливен. През 90-те години на ХХ век той беше един от факторите в родния футбол. Бургаският му тим завърши на 2-о място в първенството през сезон 1996/1997. През 2004 г. бизнесменът напусна шефския пост в "Нефтохимик", а година по-късно стана член на Изпълнителния комитет на БФС, където се задържа до началото на 2009 г.

Снимка: Lap.bg

Ивайло Дражев се впуска в битката за президентския пост в БФС за пореден път. През 2018 г. той не беше допуснат залата по време на Конгреса на централата. Дражев беше собственик на "Черноморец Бургас" София, който през сезон 2006/2007 завърши с -2 точки в актива си и без нито една победа. 

Дражев е издигнат от "Векта" Пловдив. През 2015 г. той излезе от затвора след 4 години зад решетките заради причинена катастрофа, при която загинаха двама човека, а трети остана инвалид.

Снимка: Lap.bg

"Марица" Пловдив издигна за кандидат-президент своя собственик Христо Христов. Той заяви своите намерения още през 2020 г. Тогава разказа и за схема за манипулиране на резултати от мачове в родното първенство, в която участва и член на Изпълнителния комитет към Българския футболен съюз. В последствие той не се яви на изслушването в централата, за да разкаже подробности.

Снимка: Lap.bg

Георги Захариев е издигнат от "Пирдоп". Той е футболен мениджър и компанията му работи предимно с подрастващи футболисти. Развитието на детско-юношеския футбол е приоритет в неговата кампания. 

Не липсваха и скандали покрай самата организация на конгреса. На последното заседание на Изпълнителния комитет на БФС стана ясно, че ще се гласува с интегрална бюлетина, в 8 урни, а гласовете ще се броят на сцената. 

 

Снимка: Lap.bg

Преди дни настоящият президент Михайлов заяви, че участие в Конгреса са заявили 508 представители на клубовете от цялата страна. Те няма да могат да предоставят на трети лица своето право на глас. 

За да влязат в залата, в която се провежда гласуването, те трябва да имат сертификат за ваксинация, документ, че са преболедували коронавируса или отрицателен резултат от антигенен тест. 

 

Снимка: Lap.bg

За 10:00 ч. е обявено началото на конгреса. Вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев заяви преди дни, че има вероятност да не се събере кворум предвид епидемичната обстановка. Ако това се случи, то присъстващите делегати трябва да изчакат 1 час и след това конгресът да започне с присъстващите.

Не е ясно дали самата процедура по избор ще се излъчва онлайн. Това беше едно от основните искания на Димитър Бербатов и екипът му. 

Конгресът се провежда на фона на редица публикации в сайта Bird.bg, който разполага с документи от УЕФА. Според тях от европейската футболна централа са били разтревожени за забавянето при строежа на базата в "Бояна", липсват 2 млн. евро от преведените средства, а на Борислав Михайлов са отказани два проекта по програма "Хеттрик".

Бербатов пък призова настоящия президент да оттегли кандидатурата си заради скандала. Бившият капитан на националния тим Стилиян Петров, който заедно с Мартин Петров влиза в щаба на бившия нападател на "Манчестър Юнайтед", алармира за лобиране за Михайлов от страна на Апостол Апостолов, кмет на Симитли, и Радой Христов, който е областен шеф на футбола в Монтана. Градоначалникът отрече, а другият споменат отказа коментар пред bTV.

 

Снимка: Lap.bg

По време на конгреса се очаква протест от страна на феновете на ЦСКА пред НДК с искане за промяна в родния футбол. Да тази инициатива се обявиха още привърженици на "Ботев" и "Локомотив" от Пловдив, както и фракцията на "Левски" - "Ултрас Левски".


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Трябва да внимавате преди да сготвите яйцата, купени от магазина
 11.10.2021 13:15      
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00