Анализи

Проф. Тодор Кантарджиев: Умиращите от COVID-19 са повече от тези през третата вълна

  09.10.2021 21:33  
Проф. Тодор Кантарджиев: Умиращите от COVID-19 са повече от тези през третата вълна

„По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна изпревари третата. Това е точно обратното на това, което казва господин министърът. В момента процентът на умиращите от коронавирус е по-голям от този на умиращите през третата вълна”. Това заяви бившият директор на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в студиото на „Карай направо”.

„Преди две седмици имахме по около 1600 заразени на ден. Сега имаме 2300-2600. Столицата все още не е с тежко дифузно разпространение на болните. Но ако се получи такова в София, Пловдив, Варна, Бургас – това ще е много зле за цялата страна”, каза още той.

Кантарджиев отбеляза, че това, което го притеснява е фактът, че в началото на май са правени по 35 000 ваксинации на ден, а вчера например те са само 7000.

„Когато ви говорят с лозунги, а не с факти, знайте, че не са много истински нещата. Казват: „Всичко е под контрол”; „Нямаме проблеми”; „Справяме се идеално”. Умрелите били по-малко от преди. Не е така, защото започнахме да навлизаме в третата вълна с много висока смъртност, а четвъртата, в която сме в момента – с много ниска благодарение на лятото и на мерките”, коментира бившият директор на НЦЗПБ.

И допълни: „Това, което направи държавата през пролетта на 2020 г., беше да сме държавата с най-малко заболели и да чакаме да дойде ваксината. Тя дойде и започна регулярно снабдяване. Трябваше по 50 000 да се ваксинират на ден”.

Според него лошите послания, създаването на недоверие и това, че политиците са разделили хората на ваксъри и антиваксъри е довело до липса на желание за ваксиниране сред обществото. „Ако много се стараеш и говориш за коронавируса, те уволняват. А всички, които говориха ненаучно, срещу ваксините, срещу мерките направиха политическа кариера”, каза Тодор Кантарджиев.

Той коментира и заразяването с COVID-19 сред децата. „Дете може да зарази възрастен, но това става в пъти по-рядко, отколкото възрастен да зарази дете. Обикновено децата пренасят есенните вируси в семейството. Така е и с пневмококите. При COVID-19 обаче, това не е така. При него обикновено възрастните заразяват децата”, посочи бившият директор на НЦЗПБ.

Кантарджиев направи и прогноза, че в САЩ и Европа пандемията ще затихне в края на пролетта през следващата година. „За нас това не знам кога ще се случи. При това министерство и тези възгледи... Като че ли правят всичко, за да не се ваксинират хората”, коментира той.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27