Анализи

Асен Василев: У нас се крадат около 8 милиарда лева годишно

  09.10.2021 17:13  
Асен Василев: У нас се крадат около 8 милиарда лева годишно

Резюме от интервю на Асен Василев в новия брой на седмичника "Уикенд":

Политиката е мръсотия. И за мен не е лесно да знам, че вкарвам това в живота си и живота на семейството си. През последните дни основно се занимаваме с реденето на листите за парламентарните избори. Има достатъчно смислени хора, които по една или друга причина досега не са пожелали да се включат в политиката. Избираме хора, които имат своята кариера извън политиката и могат да се върнат към нея по всяко време.

Хората имаха възможност да видят как работим и какво правим в продължение на 4 месеца. Видяха и екипите ни. Предлагаме да продължим този тип действия и през следващите 4 години. Водачите на листите ни ще бъдат познати лица в градовете, които представляват. Не "крадем" знакови лица от други партии, професионалните политици изобщо не са хора, които бихме поканили да работят с нас, нито бихме припознали.

Най-вероятно ще създадем партия "Продължаваме промяната" след вота на 14 ноември. Градим мрежа от съмишленици, а не пирамида. Няма някой отгоре, който спуска инструкции, а другите изпълняват. Трябва ново поколение да започне да взима решенията каква да бъде България.

Пенсиите ще се увеличават и занапред, след влизането в сила на преизчислението на пенсиите чрез коефициента за отработено време от 25 декември и няма да има пенсионер под линията на бедността.

Грешно е с Кирил да ни сравняват с тандема от времето на царя Милен Велчев-Николай Василев. Ние се върнахме отдавна в България. Аз през 2007-ма, Кирил на следващата година. Живеем тук, България не е спирка по пътя ни.

Една голяма част от еврофондовете, предвидени да помагат на страната ни, бяха отклонявани - или заради неефективно изпълнение, или отиваха в нечии джобове. Всичко това доведе до миналото лято, когато хората казаха: "Писна ни".

В момента ме е страх, да не се наложи родителите ми да влязат в болница. Промяната в здравеопазването е належаща. В основата на икономиката е спирането на кражбите. Това е условието да се случи каквото и да било в държавата. Докато бях служебен министър, подадохме на прокуратурата папка с конкретни нарушения на АПИ за милиарди левове. Това стана през юли. Сега е октомври. Няма повдигнато обвинение. Миналата година започна следствие по хазарта. Откри се, че има 700 милиона лева невнесени данъци.

Докато бях министър бе завършен и докладът на АДФИ, която казва, че има умишлени действия на Комисията по хазарта, с които това е допуснато. Не само е проспано, но има умишлени действия. Този доклад на АДФИ също е в прокуратурата. Да сте чули да е повдигнато обвинение на член от въпросната комисия? Това трябва да се пормени. Да имаме качествено следствие, което да издържи в съда и такива хора да отиват в затвора. У нас се крадат около 8 милиарда лева годишно. Догодина биха се откраднали 2 милиарда само от магистрала "Хемус", ако този теч не бъде спрян и прокуратурата не заработи.

С г-н Петков вярваме в подхода да не се пипат данъците, но да си ги събираме. Хората трябва да имат избор - по-вляво или по-вдясно. Ние предлагаме център. Лансираните от Николай Василев възгледи бяха по-десни и от тези на Демократична България. И ясно заявихме, че нашите са по-различни. Има големи разлики между предлаганото от нас, ДБ, ИБГНИ или ИТН. Голям е въпросът накъде ще тръгнем след спирането на кражбите. България е член на НАТО и ЕС, но трябва да стане пълноправен член. Реално да отстояваме позициите в наша полза.

АЕЦ "Белене" беше спряна, когато влязох като министър в служебното правителство през 2013 г. Дали ще си купим или не реакторите няма никакво значение, защото след случая във Фукушима площадката няма как да бъде сертифицирана по новите критерии. Точка. Най-прагматично е да удължим срока на реакторите в Козлодуй, а след това да продължим да изграждаме нови мощности там. Това, което се говори от "Козяк" за малки модулни реактори и такива щуротии, това няма как да се случи. Такива реактори никъде по света не произвеждат електроенергия, само в подводници. Не ме интересува кой ще се сърди. Американците се сърдят за едно, руснаците за друго, турците и гърците за трето и четвърто. Най-важно е да защитаваме националния си интерес.

Изборът ни с Кирил да подкрепим Румен Радев е много естествен. Той ни даде шанс да работим, не ни оказа натиск, развърза ръцете ни за свобода, каквато никой финансов и икономически министър не са имали преди това. Подкрепи ни за посоката и спази неговата част от уговорката. Решението ни да направим "Продължаваме промяната" дойде в седмицата, в която стана ясно, че 46-я парламент няма да може да излъчи редовен кабинет. Наясно сме, че ще продължават да хвърлят кофи с мръсотия, защото, за съжаление, кампанията е негативна. Можеше и да е друга, както ние не ходим да плюем по никого. Ние не сме спасители, не мисля, че такива изобщо има. Но ще направим всичко възможно страната да стане по-хубаво място.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Трябва да внимавате преди да сготвите яйцата, купени от магазина
 11.10.2021 13:15      
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00