Новини

Втори случай на намеса усложняват ситуацията на Кристалина Георгиева в МВФ

  09.10.2021 10:27  
Втори случай на намеса усложняват ситуацията на Кристалина Георгиева в МВФ

Въпреки решението на европейските правителства да подкрепят Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от Съединените щати, които са най-големият акционер на фонда, все още няма заявена позиция.

Георгиева отхвърля обвиненията в манипулиране на данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка.

До късно снощи продължи заседанието на изпълнителния борд на фонда. Срещу Георгиева се появиха още обвинения, този път за нейна намеса в полза на Бразилия.

От фонда  обявиха, че скоро ще решат дали Георгиева ще запази поста си.

Министерството на финансите на САЩ по-рано тази седмица подчерта необходимостта от „задълбочено и справедливо отчитане на всички факти“, но в петък отказа да коментира случая.

Изпълнителният съвет на МВФ се срещна вчера във Вашингтон, но не е ясно дали до понеделник, когато трябва да започнат техните годишни срещи със Световната банка ще бъде постигнат консенсус.

След обвиненията към Кристалина Георгиева, че е манипулирала данни в полза на Китай през 2018 година, сега ситуацията около нея може би се усложнява допълнително и от друг случай.

Агенция Блумбърг съобщава, че през юли е била смекчена критика в годишния доклад на МВФ за политиката относно промишлеността и околната среда на Бразилия. Според съобщението Георгиева се е съгласила да направи промени в доклада по случая след среща с представителя на страната за МВФ Алфонсо Бевилаква, който сега пък е председател на разследването срещу нея на комисията по етика.

„Целта на борда и на всички нас е, да се осигури ясен път напред за тази институция. Ще трябва да предприемем стъпки, за да възстановим нашата неутралност и почтеност в очите на обществеността и потенциално в очите на някои акционери“, заявява Джефри Окамото заместник-управителен директор на МВФ.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27