Икономика

Пеканов: Разбирам притесненията на бизнеса, трябват компенсиращи мерки

  08.10.2021 22:13  
Пеканов: Разбирам притесненията на бизнеса, трябват компенсиращи мерки

Надяваме се съвсем скоро да получим дата за започване на преговори за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Бяха ни дадени ясни индикации в тази посока. Това е есен сигнал, че в България се случват важните неща, каза в предаването "Панорама" по БНТ служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той коментира затварянето на въглищни централи у нас, което е предвидено в Зелената сделка, както и драстичното поскъпване на тока.

При всякакви подобни проблеми трябва да има компенсиращи мерки. От друга страна трябва да видим, че това са тенденции в цял свят, заяви Пеканов.

Поскъпването на тока е резултат от либерализацията на пазара. Понякога това са рисковете. Именно на пазара държавата понякога трябва да предприеме мерки. В този смисъл е добре, че държавният регулатор все още не е на свободния пазар и може да предприема някакви мерки, посочи вицепремиерът.

Пеканов коментира и журналистическото разследване "Документите Пандора" на Международния консорциум на разследващите журналисти. Истинският скандал е, че прекалено много време и на международно ниво, и в България допускаме подобни неща да се случват. Не бива да допускаме да има вратички, от които определени личности да се възползват и парите от данъци да отиват в офшорни зони, а не в хазната, подчерта Атанас Пеканов.

Вицепремиерът съобщи, че се планира Планът за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в Европейската комисия в края на следващата седмица - на 15 октомври. Голяма част от проблемите са конкретизирани. Имахме много конструктивен диалог с партиите и с бизнеса. Остават двата големи въпроса, които поставя Европейската комисия – върховенство на закона и енергетика, заяви Пеканов, като добави, че работата по тези въпроси продължава.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27