Икономика

Над 4,5 милиона туристи са посетили България до 10 септември

  08.10.2021 09:24  
Над 4,5 милиона туристи са посетили България до 10 септември

 "Над 4,5 млн. туристи са посетили България до 10 септември, това е ръст от 70% спрямо миналата година. Над 2,5 млн. от тях са били българи". Това заяви в "Денят на живо" Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Тя разясни и казуса с държавните помощи за сектора.

"35-те евро на седалка помощ за туроператорите не е спряна по принцип, в момента е възпрепятствана от гласуван текст от НС. С него се изменя формулировката - туроператорите следва да са ползвали въздушен превозвач с български оперативен лиценз и в текста бе добавено, че помощта се получава от туроператори или български въздушни превозвачи. ЕК има опасения за дискриминация при определяне на превозвача като български или някакъв друг по народност. Това пречи на изплащането на помощта", обясни тя.

По нейните думи ще бъде внесен проект на постановление за промяна на текста. А така в стимулирането на сектора ще бъде включен и периода, в който мярката е била спряна.

"Много важно е да се знае цената на тока, за да могат да се формират цените на ски картите и туристическите пакети. Местният бизнес в Банско е поставил въпроса за държавна помощ, нещата тепърва ще търпят развитие", сподели Георгиева относно мерките в подкрепа на бизнеса през зимния сезон.

Тя коментира и темата "Вера Су".

"Тревожи ни засядането на кораба, както и влиянието, което би имало върху природата. Надяваме се да няма поражения върху черноморския бряг", коментира тя.

 

 


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27