Анализи

Филип Станев от ИТН: Нека забравим това, което се случи

  07.10.2021 10:14  
Филип Станев от ИТН: Нека забравим това, което се случи

От "Има такъв народ" заявиха, че са единствената партия, която иска промяната. Какво ще предложат и защо подкрепиха президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова?

"Нашата подкрепа беше заявена още преди създаването на Инициативния комитет, чийто член съм аз, по издигането на кандидатурата на президента Радев и вицепрезидента Йотова. Аргументацията е много лесно разбираема, тя е видима в последните 5 години - един авторитетен мъж, който си извоюва позиции на международната сцена на уважаван политик. Един човек, който винаги е стоял до българските граждани. Знаете, той излезе на протестите, подкрепи ги", каза Филип Станев от "Има такъв народ" в студиото на "България сутрин". По думите му не става въпрос за селекция от серия кандидати.

"Нашата подкрепа беше ясна изначало. Нямахме нужда да видим другите кандидати. В демокрацията да имаш избори е най-ценното нещо. Нека да има други кандидати, голяма част от тях също са достойни хора. Но президентът Радев е фаворит", категоричен е Станев. Той припомни, че последните 2 пъти социологическите проучвания са били далеч от реалността.

"За 45-ия парламент се смяташе, че ние ще се борим за трето-четвърто място. Там ни слагаха с ДПС. Ние станахме втори. А пък за следващите избори казваха, че ще бъдем втори, а защо не и трети. Ние станахме първи, с малка разлика от първия. Социологията не е за подценяване, въпросът е, че в България през последните години тя сериозно се разминава с това, което се случва после на вота", подчерта Филип Станев в ефира на Bulgaria ON AIR. И сподели, че се надява на висока избирателна активност.

"Има такъв народ" положи максимални усилия да има кабинет. Той не се случи не заради това, което направи ИТН в преговорния процес, а заради действията на останалите политически играчи. Ние няма как да мислим, че сме разочаровали избирателите. ИТН в тези два кратки парламента, мислейки законопроекти, които се превърнаха в закони, са една много професионално и добре свършена работа. Актуализацията на бюджета нямаше да бъде възможна без парламентарната група на "Има такъв такъв" и най-вече нейните експерти", добави той.
Попитан какви неизпълними условия са предложили от другите партии, за да няма редовен кабинет в момента, Станев отговори:

"Поставиха се някои персонални изисквания по състава на кабинета, които първоначално бяха заявени, че ще отсъстват. Говоря за "Демократична България". Те казаха, че няма да се бъркат в персоналния състав на кабинета. После изведнъж г-н Иванов прочете една странна декларация от парламентарната трибуна за "дългата ръка на ДПС", което е откровена лъжа. Ако имаше факти и доказателства, той трябваше отдавна да ги е представил на българското общество."

От партията на Слави Трифонов дадоха заявка, че ще бъдат изключително диалогични след вота. "Трябва да забравим това, което се случи, за да може да тръгнем напред. Ако постоянно гледаме това, което се случи като конфликт, не е добре", каза Станев .

"Позицията, която ще заемем в политическото класиране, не е променила това наше намерение. Кабинет трябва да има. Хората го желаят. Виждате колко е трудно в момента - икономически, не знам как ще се развие пандемията, не знам ще има ли мощна бежанска вълна. Трябва да има стабилно управление. Компромиси ще се правят, да. И то не само от "Има такъв народ". Когато експертите работят качествено и професионално - тогава е много по-лесно за политическите лица да вземат решение. А появата на нови политически субекти е хубаво за цялото общество. "Има такъв народ" е първият нов мощен политически субект. Г-н Петков сега създава своя. Това е пътят и бъдещето", каза още Станев.

Според него хипотетично е възможно да видим партньорство между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

А за случая, в който Трифонов разкритикува остро Борисов заради изказването на последния за жертвите на Ковид-19 в България, Филип Станев сподели: Има хора, които са лишени от емпатия. Да се използва човешки живот, който е загубен, това е трагедия. Тези хора имат семейства, близки, приятели. И изведнъж бившият премиер, който никога не се е отличавал с особено добро възпитание, да използва такава грозна дума.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Арестуваха футболист по време на мач, след като прати съдията в безсъзнание
 06.10.2021 22:00      
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27