Икономика

Прогноза: парното и токът поскъпват с 20-30% от 1 януари

  06.10.2021 11:05  
Прогноза: парното и токът поскъпват с 20-30% от 1 януари

20-30% поскъпване на цените на парното и тока за бита от 1 януари прогнозира Пламен Младеновски пред БНР. Той е директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенерегетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Към днешна дата нещата изглеждат от порядъка между 20 и 30% повишение както на топлоенергията, така и на електрическата енергия от 1 януари", каза той, но предупреди, че пазарът е много динамичен и в момента не може да се прогнозира с висока степен на точност.

"В момента цените на европейските пазари растат главоломно - на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно. Идва зимата и страхът движи пазарите. Страхът от зимата - дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток. Към декември ще имаме ясна тенденция, успокояване на пазарите и по-прогнозируема цена."

„Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на около 65 евро, сега в момента се търгуват на над 200“ - даде пример той.

"Това са съвсем обективни причини, но все пак това са първоначални изчисления, груби. Съществуват различни регулаторни инструменти, така че увеличението да не е в тези граници" - успокои той, но отклони въпроса какви са те. За това щяло да се говори след по-детайлни изчисления и се види реално какви ще са реалните цени на газа и електроенергията към декември 2021-ва.

Всичко това няма как да не повлияе и на цената на водата, но за проценти на този етап е рано да се говори, коментира експертът.

Въпреки по-високата цена на газа, финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата, твърди Младеновски.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят.“


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27      
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56