Новини

Кацаров: Може да бъдат наложени допълнителни мерки срещу COVID-19

  05.10.2021 16:00  
Кацаров: Може да бъдат наложени допълнителни мерки срещу COVID-19

Огромните проблеми в момента са негативните нагласи към ваксинацията срещу COVID-19 и недофинансирането на здравната система, каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на здравен форум. По думите му трудно ще се преодолее нагласата към ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Здравната система очевидно е в много лошо състояние заради тежко недофинансиране и небалансиране, каза още министър Кацаров. Той изрази надежда политическата криза да свърши в близко бъдеще и Народното събрание да започне да работи. По думите на министър Кацаров здравната система се нуждае от корекции, включително и финансови.

Реформата няма да е успешна, ако не се премахне монополът, свързан със здравното осигуряване, изрази личното си мнение министър Кацаров. По думите му това би подобрило качеството на предлаганите услуги, конкуренцията и др.

След участието си във форума министърът на здравеопазването коментира пред журналисти, че ситуацията с четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 е тревожна. Ситуацията е напрегната, но засега е под контрол, добре организирана, няма паника. Ситуацията се наблюдава много внимателно. Ако броят на заразените, на хоспитализациите и на хората в интензивните отделения продължава да се увеличава, това може да наложи налагането на допълнителни мерки за физическо разграничение, но тук водещо е мнението на експертите, обяви Стойчо Кацаров.

По думите му регионалните мерки се предприемат от директорите на регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор.

По думите на здравния министър в момента има натиск върху болниците.

За мен продължава да бъде водещ не броят на заразените хора, а броят на хората в болници. Това зависи не толкова от броя на заразените хора, колкото от капацитета на болниците. Засега е запълнен около половината от капацитета на болниците, поясни Стойчо Кацаров.

Той съобщи, че засега не се налага разкриването на допълнителни легла за деца в лечебните заведения.

Трябва да се има предвид, че тръгването на децата на училище неизбежно ще повлияе на епидемичната вълна. Всички смятат, че е важно децата да са присъствено на училище, така че този риск е поет и калкулиран. Наблюдаваме ситуацията и се надяваме в следващите седмици ефектът от тръгването на децата на училище лека-полека да се изчерпа, заяви Кацаров.

В отговор на въпрос здравният министър уточни, че неосигурените няма да получават безплатни лекарства за лечение на COVID-19.

Днес или утре ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за трета доза на ваксината срещу COVID-19, съобщи той.

ЕМА разреши поставянето на трета доза и за хора с нарушен имунитет, където срокът е 28 месеца след поставянето на втората доза и за всички, които желаят 6-месечен срок от поставянето на втората доза. Ние имаме пълна готовност. Допълнителната доза се регистрира в системата, каза още Стойчо Кацаров.


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00