Икономика Свят

Франция и Испания призовават за общоевропейски отговор на скока на енергийните цени

  04.10.2021 20:21  
Франция и Испания призовават за общоевропейски отговор на скока на енергийните цени

Франция и Испания призоваха в понеделник за координиран европейски отговор на скока в световните цени на енергията, за да се защитят най-бедните граждани и конкурентоспособността на компаниите, както и да се защити амбициозният план на Европа да спре да отделя въглероден диоксид (CO2) до 2050 година, съобщава Ройтерс.

Цените на природния газ в Европейския съюз се повишиха до рекордно високи стойности, тъй като основният доставчик на газ в блока Русия продължава с политиката си на ограничение на доставките, оказвайки допълнителен ценови натиск върху европейските потребители преди началото на зимния отоплителен сезон.

В понеделник ноемврийските фючърси на газа в нидерландския хъб TTF, който се използва като европейски бенчмарк, нараснаха с нови 5,55%, достигайки ново рекордно високо ниво от 99,185 евро на мегаватчас (MWh), като от началото на годината тази цена на газа се повиши с над 400%.

"Това, което виждаме, е безпрецедентен скок в цените на енергията“, каза испанският финансов министър Надя Калвино пред репортери преди началото на днешна среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург (среща на Еврогрупата).

"Това не е въпрос, с който можем да се справим на национално ниво, имаме нужда от координиран европейски отговор“, каза тя и добави, че страната й е подготвила документ за възможните варианти.

Калвино посочи, че един от тези варианти е създаването на стратегически европейски резерв за природен газ, който ще помогне на 27-членния блок с 450 милиона потребители да договори по-ниски цени, отколкото ако същите покупки се извършват индивидуално от отделните страни членки.

"Ние научихме чрез преговорите за доставката на ваксини срещу Covid-19, че сме по-силни, когато говорим в един глас“, каза тя.

Испания също така желае да види действия за спиране на спекулациите на пазара с разрешителни за емисии на въглероден диоксид (CO2), което допълнително повишава енергийните цени, посочи още Надя Калвино.

Френският финансов министър Брюно льо Мер направи подобни коментари, като каза, че ще предложи по-добро регулиране на европейските складови запаси на природен газ и премахване на връзката между цената на електроенергията с цените на газа в полза на обвързването им със средните производствени разходи във всяка страна от ЕС.

"Европейският енергиен пазар има едно ключово предимство - той осигурява доставките на енергия навсякъде в Европа. Но този пазар има и един голям недостатък - привеждането в съответствие на цените на електроенергията с цените на природния газ", посочи Льо Мер при влизането си на срещата на Еврогрупата.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27      
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56