Анализи

Хаджигенов: При Гешев прокуратурата работи като прикриватура

  04.10.2021 18:47  
 Хаджигенов: При Гешев прокуратурата работи като прикриватура

"Под ръководството на Бойко Рашков МВР започна да работи. Затова ни е нужна правосъдна реформа - за да няма значение кой е министър, за да работи МВР. Правилата да са такива, че министърът да няма избор дали да ги спазва, ако ли не - да си заминава". Това каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов, бивш депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!", оглавявал временната комисия в 46-ото НС за разследване на полицейското насилие по време на протестите през 2020-а, във връзка с потвърденото от МВР полицейско насилие над журналиста Димитър Кенаров.

По думите на Хаджигенов бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ - Младен Маринов и Христо Терзийски - са участвали в прикриването на проявите на полицейско насилие.

"Докато Иван Гешев е главен прокурор, няма да се случи друго. Това важи не само за случая с Кенаров, важи и за много други случаи", подчерта адвокатът и беше категоричен, че:

"Гешев е последното препятствие пред демокрацията у нас и последното оръжие в ръцете на Бойко Борисов, Делян Пеевски и т.н. Той не случайно беше цел на протестите, беше цел на 45 и 46 НС, ще бъде цел и на 47-ия парламент, и това не е напразно. Той трябва да бъде премахнат, за да може прокуратурата да започне да работи като прокуратура, а не като прикриватура. Те прикриват престъпления".

Николай Хаджигенов заяви, че има данни за над 3000 души незаконно подслушвани по искане на главния прокурор и на специализираната прокуратура.

В предаването "Нещо повече" адвокатът коментира президентската надпревара, като изтъкна, че "Ние идваме" все още не са заявили подкрепа за нито един от кандидатите, но в лично качество той застава зад кандидатурата на Лозан Панов:

"Ще вземем решение в края на седмицата. За мен решението на Лозан Панов да се кандидатира е важно, без значение дали той ще стане президент, или - не. Той се бори сам през целия си мандат като председател на ВКС. Властта направи всичко възможно, за да го смачка, а той устоя сам".

Според Хаджигенов Румен Радев е излязъл на площада с вдигнат юмрук и защото е бил атакуван, а не само в подкрепа на протестиращите граждани.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27      
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56