Свят

Тръмп поиска от федерален съдия да възстанови акаунта му в Туитър

  03.10.2021 08:34  
Тръмп поиска от федерален съдия да възстанови акаунта му в Туитър

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от федерален съдия в щата Флорида да принуди „Туитър“ да възстанови акаунта му, закрит от компанията през януари с аргумента, че има опасност той да бъде използван за подтикване към насилие, предаде „Ройтерс“.

Тръмп внесе иск в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида за издаване на предварителна заповед срещу „Туитър“, твърдейки, че социалната мрежа е била „заставена" да премахне акаунта му от членове на Конгреса.

„Туитър“ и няколко други социални медии наложиха забрана на Тръмп да ползва платформите им, след като на 6 януари тълпа от негови поддръжници щурмува Капитолия.

Това стана след реч на Тръмп, в която той за пореден път заяви, че загубата му на изборите през ноември миналата година се дължи на масирани измами - твърдение, отхвърлено от много съдилища и представители на щатски изборни власти.

„Туитър“ упражнява колосално, исторически безпрецедентно и дълбоко опасно за откритите демократични дебати равнище на влияние и контрол върху политическия дискурс в тази страна", посочват адвокатите на Тръмп в иска, за който съобщи първо агенция „Блумбърг".

„Туитър“ е отказал да коментира пред Ройтерс иска на бившия президент. Преди да бъде блокиран, Тръмп имаше над 88 милиона последователи в социалната мрежа и използваше социалната медия като основно средство за комуникация.

В иска си Тръмп изтъква, че „Туитър“ е давал възможност на талибаните редовно да съобщават за военните си победи в различни точки на Афганистан, а е цензурирал един действащ президент, като е поставял към публикациите му предупреждения за "подвеждаща информация" или за нарушаване на правилата на компанията срещу "възхваляването на насилието".

През юли Тръмп заведе дело срещу „Туитър“, „Фейсбук“ и „Гугъл“, както и срещу шефовете им, за противозаконно заглушаване на изразителите на консервативни позиции.


Анкета

Трябва ли да се въведе пълен локдаун?


Резултати
Видео
Крокодил погълна ниско летящ дрон в Австралия (ВИДЕО)
 03.10.2021 17:27      
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56