Икономика

Природният газ поскъпва с 36,2%

  01.10.2021 18:21  
Природният газ поскъпва с 36,2%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Така природният газ поскъпва с 36,2 процента.

По-голямото търсене и по-малкото предлагане са основната причина за драстичното поскъпване на газа на европейските пазари, където цените са между една четвърт и една трета по-високи от тези у нас. У нас обаче днешният скок от 36 на сто можеше да бъде по-малък, ако беше изградена българо-гръцката газова връзка, откъдето трябваше да влиза по-евтин азерски газ, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов:
"Заплащаме допълнително възможните количества да ги пренесем и да ги докараме до българския пазар. Ако беше изграден интерколекторът, "Булгаргаз" щеше да получава пълните количества и предвид всичко случващо се пазарната конюнктура със сигурност към настоящия момент газът вероятно щеше да бъде на по-ниска цена и, съответно, българският потребител щеше да плаща по-ниска цена".

Цените у нас ще са с 26-30 на сто по-ниски от тези на европейските борси, допълни Павлов:

"Това се постига в резултат на сключените договори и съставният микс, по който "Булгаргаз" ценообразува. Всички ползи от двата договора се прехвърлят към потребителите, към клиентите на "Булгаргаз", към българската индустрия. Към настоящия момент, сумите, които са заплатили за газ, са със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари".

Поскъпването на газа ще влоши допълнително ситуацията за индустрията, породено от високите цени на тока. Това заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов:

"Ще бъдат засегнати и допълнително и предприятията, които, освен големи потребители на ел. енергия, са и големи потребители на природен газ. Очакваме и също така отрицателно въздействие върху топлофикационните дружества. Това са рекордни цени, надвишават високите цени, които бяха регистрирани 2012 година".

По-високите цени на газа ще се отразят най-вече на малките и средни фирми, смята, пък, Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт:

"Малкият и средният бизнес за първа година е изцяло на свободния пазар. Заедно с това е изложен във всички рискове. Видяхме, че и цените на ел. енергията се увеличават. И, всъщност, част от тези ефекти ще бъдат прехвърлени към крайните потребителски цени. Топлофикациите са с регулирани цени, така че тази промяна ще влезе в ценообразуването от януари.

Сега предстои да видим дали пълният ефект ще бъде отразен от комисията, или както обикновено - в интерес на потребителите. С точност цените няма да отразят всички разходи на топлофикационните дружества".

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, посочват от КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56      
Видео
Мъж си купи кола и излетя с нея от 2-рия етаж
 25.09.2021 20:03