Свят

Зелените и либералите в Германия водят предварителни разговори за коалиция

  29.09.2021 12:47  
Зелените и либералите в Германия водят предварителни разговори за коалиция

В Германия Зелените и либералите започнаха предварителни разговори за влизане в коалиция. Остава отворен въпросът дали тяхното участие в кабинета ще е с канцлер от победилата на изборите социалдемократическа партия или от втората политическа сила, консервативния блок ХДС/ХСС.

Изненадващо още снощи председателите на Зелените Аналена Бербок и Роберт Хабек са разговаряли с лидера на либералите Кристиян Линднер и генералния секретар на партията Фолкер Висинг. Днес преговорите продължават в опит да се изгладят противоречията между двете по-малки партии.

Различията им са основно за начина, по който Германия трябва да се превърне в климатично неутрална икономика, както и във финансовата политика. Либералите категорично отказват повишаването на данъците за финансиране на климатичните реформи.

В социалните мрежи четиримата участници в предварителните разговори публикуваха едновременно снимка в добро настроение и коментар, че „търсят и намират“ общи позиции.

„Ние представляваме голямата група избиратели, които са против статуквото”, написа Линднер, смятан за най-вероятния следващ финансов министър.

Загубилите изборите консерватори все още не са се отказали от възможността да оглавят кабинет, също със Зелените и либералите. Младежката организация на Зелените обаче заяви, че е категорично против такъв формат.

В същото време расте  вътрешнопартийната критика към кандидата на консерваторите за канцлер Армин Лашет, обвиняван за най-слабия изборен резултат в историята на Федералната република.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56      
Видео
Мъж си купи кола и излетя с нея от 2-рия етаж
 25.09.2021 20:03