Анализи Новини

Костадин Костадинов – Царят на субсидиите

  29.09.2021 08:31  
Костадин Костадинов – Царят на субсидиите

Датата е 28 март 2017 година, непосредствено след парламентарните избори. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е категоричен, че партията му ще върне партийните субсидии, които й се полагат. Именно това е и основното обещание на формацията по време на цялата предизборна кампания – субсидиите са източване на държавата и „Възраждане“ ще се откаже от тях веднага след вота.

Четири години и половина по-късно „Възраждане“ си получава субсидии. Към днешна дата е взела близо 2 милиона лева, а стандартът на живот на Костадинов се е повишил значително. Вече кара нови автомобили и си е купил къща за близо 200 000 лева в родния му град Варна. Жена му пък се сдобива с апартамент в морската столица на стойност 100 000 лева. Новият охолен начин на живот на Костадин Костадинов е разкрит в разследване на Нова телевизия от 2020 година.

В отговор на изнесената информация лидерът на „Възраждане“ обявява, че е поискал да върне субсидията, но на среща с юристи от Сметната палата му било казано, че законът не позволява подобен ход.

От институцията веднага реагират с отговор: „Твърдението на господин Костадин Костадинов, че юристи от Сметната палата са му казали, че е длъжен да получи полагащата му се държавна субсидия за ПП „Възраждане“  не отговаря на истината. Той никога не се е срещал с юристи на Сметната палата и те никога не са изразявали такова мнение. Това, което той твърди е невярно”.

Всъщност процедурата за пълен или частичен отказ от партийна субсидия е много проста – подава се декларация в Министерство на финансите. Така направиха от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и вместо 11 лева на глас, получават и сега по 1 лев.

Заради подозрението, че се е обогатил лично от субсидиите, Костадинов е обект на прокурорска проверка.

А политическата кариера на Костадин Костадинов започва много преди „Възраждане“. Той е минал през редица формации.

Например,  на парламентарните избори през 2005 година, Стефан Софиянски е водач на листа, а втори в нея е Костадинов. След това 3 години е заместник председател на ВМРО, и още - кандидат за кмет е на Варна в десния политическия проект „Варна утре”. После е водач на листата на НФСБ. След това е кандидат на „Атака” за кмет на Варна. После отново е кандидат за кмет на морската столица, подкрепен от БСП-Варна. Става и директор на музея в Добрич, където е назначен с протекции от кмета на Варна от ГЕРБ Иван Портних.  

От създаването на „Възраждане“, Костадинов й гради имидж на проруска партия, която е за излизането на България от НАТО и ЕС.

Но в последните месеци Костадинов рязко смени говоренето си – освен русофилски и леви тези, започна да прокарва проамерикански и прозападни идеи. Това се видя малко преди парламентарните избори на 11 юли. В интервю пред сайта на вестник „Банкер“ Костадинов заяви, че „САЩ са най-великата страна в света“ и „че България трябва да вземе най-доброто от американската система“.

Очевидно „Възраждане“ и нейният лидер разширяват своите послания, за да  си осигурят влизане в парламента. Защото русофилски настроените хора и тези, които имат носталгия по бившия Съветски съюз и социализма в България не стигат на „Възраждане“ за място в Народното събрание. Явно тази стратегия ще продължи и на изборите през ноември, които ще са 2 в 1 – редовни президентски и предсрочни парламентарни. Тогава Костадинов ще се яви и срещу президента Румен Радев, като със сигурност ще успее да отцепи гласове от него на така важния първи тур. Това действие в никакъв случай не е случайно, а добре обмислен акт, зад който прозират клиентелистки намерения.

В същото време, докато се ориентира към Запада в говоренето си, Костадин Костадинов не обелва и дума за връщане на партийни субсидии. Обещание, с което при предишни парламентарни избори, успя да привлече значителен брой гласове. Може би защото е станал цар на партийните субсидии, които са му се усладили.

 

Валентин Методиев


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56      
Видео
Мъж си купи кола и излетя с нея от 2-рия етаж
 25.09.2021 20:03