Свят

Бурни спорове в ХДС/ХСС кой да поеме отговорност за слабия изборен резултат

  28.09.2021 13:48  
Бурни спорове в ХДС/ХСС кой да поеме отговорност за слабия изборен резултат

Социалдемократическата партия, която спечели парламентарните избори в Германия с минимална преднина, подготвя коалиционните преговори за съставяне на правителство и отправи покана към Зелените и либералите. В същото време в консервативния блок ХДС/ХСС се водят бурни спорове за поемането на лична отговорност след рекордно слабия изборен резултат. Все по-малко вероятно изглежда, консерваторът Армин Лашет да е следващият канцлер.

Изостря се критиката към кандидата на консервативния блок ХДС/ХСС за канцлер Армин Лашет. Обвиняват го за най-слабия изборен резултат в историята на Германия. Водещи фигури открито настояват за оставката му като председател на партията. Министър-председателят на Саксония го упрекна, че заради липсващи политики в източногерманските провинции е позволил крайнодясната „Алтернатива за Германия” да спечели почти всички директни мандати.

Днес ХДС/ХСС трябва да изберат председател на парламентарната група. Ако Армин Лашет поеме този пост, това се смята за сигурен знак, че консерваторите се отказват от възможността да се опитат да съставят правителство, въпреки изборната загуба.

Сигурните участници в следващия кабинет са Зелените и либералите. Утре те започват сондиращи разговори в опит да изгладят различията си във финансовата и климатичната политика, преди да влязат в коалиционни преговори със социалдемократическата партия или ХДС/ХСС. Всички партии са категорични, че трябва бързо да се състави правителство.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56      
Видео
Мъж си купи кола и излетя с нея от 2-рия етаж
 25.09.2021 20:03