Анализи

Петър Славов: Имаме нужда от български Закон Магнитски

  27.09.2021 18:06  
Петър Славов: Имаме нужда от български Закон Магнитски

Правните последствия от Глобалния закон Магнитски са много сериозни в сферата на финансовите потоци, затова са и толкова активни действията на засегнатите от тях българи, каза в предаването „Алтернативи:Седмицата“ с водещ Калин Манолов юристът Петър Славов.. Санкционираните на практика не могат да извършват никаква търговска дейност. Но този закон няма пряко приложение на територията на Европейския съюз, и за да пресечем достъпа на българските олигарси до обществен ресурс, трябва да направим нещо като „български закон Магнитски“, смята Славов. Това означава стриктно приложение на българското антикорупционно законодателство от страна на една много активно работеща прокуратура, която да не прилага избирателно наказателния закон –  така наречената „криминална лустрация“. Второто ниво на борба с корупцията може да се води чрез

„меката лустрация“,

предложена от Групата за натиск в 43 НС –  отказ от допуск до класифицирина информация на свързани с бившите комунистически тайни служби лица. Без такъв допуск те не биха могли да заемат длъжности дори на средно ниво в държавната администрация.

Това ограничение трябва да се надгради и с мерки, които да предотвратят кражбите на обществен ресурс и от лица, които не попадат в обхвата на Закона за досиетата. Едно физическо или юридическо лице трябва да може да бъде лустрирано, т.е. да се ограничат временно правата му да бъде назначено на определна дължност или да кандидатства за обществени поръчки, ако например за него има оперативни данни в българските специални служби и ОЛАФ, че не отговаря на някой от критериите, залегнали в Закона за класифицираната информация Тези критерии са прости: несъответствие между стандарта на живот и неговите доходи; използване на служебното положение за обогатяване; конфликт на интереси; нерегламентиран лобизъм; укриване на данъци; източване на ДДС и еврофондове; контрабанда на и пране на пари, и т.н. Участието в инхаус поръчките, чрез които са били прахосани 8 млрд лв, е добър пример за злоупотреба с финансови средства, която би могла да бъде предотвратена, ако съществуваха подобни ограничения, убеден е адв. Славов.

Трябва да помислим как да се създаде една „коалиция на почтените“, предложена от Методи Андреев месеци преди създаването на новата партия „Промяната продължава“. За целта трябва да се променят Закона за класифицираната информаци, Закона за общесствените поръчки , вкл. И Конституцията за бившите агенти на Държавна сигурност. Без такава конститузионна промяна не може да им бъде забранено да заемат обществена длъжност. Нужен е детайлен анализ на законодателството от специална работна група, част от „колицията на почтените“, която би трябвало да бъде създадена още в първите дни на работата на 47 -то Народно събрание и да има ресурса да преодолее много сериозния отпор на статуквото, който очаквам, каза в предаването „Алтернативи:Седмицата“ адв. Петър Славов.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Сгъваем дисплей на принципа на чадър
 26.09.2021 18:56      
Видео
Мъж си купи кола и излетя с нея от 2-рия етаж
 25.09.2021 20:03