Икономика

Увеличение и в цената на пелетите и дървата за огрев

  24.09.2021 08:14  
Увеличение и в цената на пелетите и дървата за огрев

Държавата готви пакет от мерки заради поскъпването на електроенергията на борсата, обяви служебният премиер, а експерти предупреждават за тежка зима и скок в цените и на тока за бита, и на природния газ, и на дървата.

Причината за повишаването на енергийните ресурси е по-скъпият природен газ в цяла Европа. Цената е скочила с 300% спрямо началото на годината, изчисляват от Българския енергиен и минен форум. Според данните им ръстът при електрическата енергия на свободния пазар е 100% през последните месеци.
 
Преди месец енергийният регулатор анонсира, че вероятно ще има нова по-висока цена на тока още през януари, а според енергийния експерт Антон Иванов поскъпването в началото на новата година ще е между 5 и 10 на сто.

Цената на газа ще зависи от компанията снабдител. Възможно е да скочи двойно. Ръст вече има и при цените на дървата и пелетите - с между 20 и 40 на сто.

20% скок на цената на пелетите, а според производители и търговци на места дори складовете са празни. Цената на дървата за огрев също се увеличава.

В малко градче като Мездра масово предпочитат за огрев дърва тип "метровки", защото са по-евтини. В сравнение с миналата година поскъпването на кубик е приблизително десет лева.

„Лятото – 380 лева тонът, сега – близо 500 лева заради по-скъпия ток. Почти двойно са им скочили разходите за пелетите“, казва Петър Петров, който е собственик на цех за дърва.

Ръст има и при цените и на някои от отоплителните уреди за домакинствата.

По думите на търговци цената на климатиците тази година е с около 10% по-висока от миналата.

Европа се намира в състояние на шоково поскъпване на цените на енергийните ресурси и това се дължи на няколко фактора, казват експерти.

„Първият и основният е излизането от COVID кризата, възстановяването на производствените мощности. Дърва на кубик ако са били 100-200 лева, то биха отишли към 250 лева”, обясни Антон Иванов, експерт към Българския енергиен и минен форум.

Той прогнозира, че цените на енергийните ресурси ще тръгнат надолу евентуално следващото лято.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41