Икономика

Пеканов за европарите: Срещаме доста твърд тон от Брюксел

  23.09.2021 08:57  
Пеканов за европарите: Срещаме доста твърд тон от Брюксел

Силни мерки в помощ на бизнеса в кризата. В момента пандемичните мерки не ограничават сериозно бизнеса. Това смята служебният  заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов .

Той потвърди, че има създадена работна група в правителството за справяне с тревогите в енергетиката. Пеканов заяви, че проблемите на бизнеса са разбираеми.

По темата с въглищните централи, вицепремиерът обясни, че се чуват "стряскащи" призиви дори за излизане от ЕС, но да се запазят тецовете. Пеканов настоя, че Европа върви към зелена енергия и в един момент ще трябва да вземем мерки. Той обаче каза, че трябва да се ангажираме как да се запазят работните места на хората.

Пред Nova той коментира и Плана за възстановяване, който все още не е внесен в Брюксел. Успокои обаче, че въпреки забавянето парите няма да се изгубят.

По думите на Пеканов в Европа има притеснения, че ще направим обещания, които няма да изпълним. Друга въпросителна е, че на власт е служебно правителство, а не редовно.

"Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната страна не получи тези пари, когато най-много се нуждае от това", коментира Пеканов.

Преброяването

Скоро 2 милиона души ще се преброят онлайн. Пеканов призова хората да се регистрират. Преброяването е удължено с още една седмица.

"Обадете се и помогнете на всички, които не могат да го направят сами. Физическото преброяване започва сега. Ние имаме нужда от пълната картина за населението", заяви още министърът.

Битката в политиката

Той отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че промяна няма, а само повишение на тока.

"Аз винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер", каза вицепремиерът и вметна, че такова говорене ще продължи с оглед на предизборната кампания.

Междувременно Пеканов призна, че няма да се присъедини към проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде", каза той.

Служебният вицепремиер не възнамерява да остане в активната политика, а смята да се върне към академичната си дейност.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41