Икономика

Германия прекратява заплащането на карантина за неваксинирани работници

  23.09.2021 11:01  
Германия прекратява заплащането на карантина за неваксинирани работници

Здравните власти в Германия планират нови правила, според които неваксинираните работници няма да получат обезщетение, ако коронавирусните мерки ги поставят принудително под карантина.

В проект на документ пише, че правилата ще влязат в сила най-късно от 11 октомври.

Въпреки че правилата биха засегнали хората, които имат положителен тест за вируса, те ще включат и тези, които се връщат от пътувания до страни, определени за "високо рискови" по отношение на COVID-19, включително Великобритания, Турция и части от Франция.

Критиците в Германия твърдят, че правилата ще бъдат еквивалентни на задължително ваксиниране срещу COVID-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане.

Законите, регулиращи поверителността на данните, са особено строги в Германия поради историята на нацисткото и комунистическото държавно наблюдение над гражданите. Работодателите обикновено нямат право да искат от служителите си информация за техните здравословни проблеми.

Подобно на много други европейски държави, в Германия ваксинацията не е задължителна, но властите предприемат мерки, които създават все повече неудобства на неваксинираните. Здравният министър на страната Йенс Щпан заяви, че предложените правила са въпрос на справедливост, добавяйки: "Защо другите трябва да плащат за някой, който реши да не се ваксинира?".


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33