Анализи

Защо българите не искат да се ваксинират?

  23.09.2021 09:07  
Защо българите не искат да се ваксинират?

България е с най-голям дял на недоверие към ваксините. Имаме много работа по отношение на осведомяване на населението и срещу фалшивите новини. Това заяви пред БНТ здравният експерт Момчил Баев.

Според проучване на Галъп около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета – още не са, но казват, че ще го направят и немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване. Има обаче и 45%, които нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около една десета, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.

"Нашето здравеопазване е насочено повече в лечение, а не в превенция. Трябва да се работи и инвестира повече в превенция на заболяванията и ваксинопрофилактика", разкри здравният експерт.  

Ангел Стойков, председател на Студентския съвет в УНСС смята, че фалшивите новини и това, че младите не попадат в рисковите групи са част от причините за ниския дял имунизирани.

Според студента, ваксинираните са обществено отговорни, а добрите примери да се показват: "Ваксинацията не е нещо опасно, това ще ни върне присъствените лекции и нормалния живот."

"Информационната РНК не живее в организма на човека, така че няма как след имунизация да има дългосрочни последствия", разкри Момчил Баев.

"Фалшивите новини избуяха след появата на ваксините. Антиваксърите бяха заглушени на Запад, докато тук се дава гласност", каза още той.

Според Ангел Стайков младите трябва да се имунизират осъзнато, а не заради определени блага.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33