Новини

113 години независима България

  22.09.2021 10:00  
113 години независима България

Отбелязваме 113 години от независимостта на България.

Чествания ще има l няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника ще е във Велико Търново.

Света литургия поставя началото на празничния 22 септември в старата столица. Богослужението в средновековния храм „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец, където в 12 часа на обед е обявена независимостта, води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

От 10.30 часа на крепостта „Царевец“ президентът ще участва във военния ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта.

Румен Радев ще произнесе слово. След това държавният глава ще се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града. Очаква се на честванията да присъства и премиерът Стефан Янев.

Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици”, в подножието на хълма Царевец, припомня вестник Стандарт.

"Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", разказа за Нова телевизия историкът от Великотърновския университет професор доктор Петко Петков.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Лекар показа как да се справим бързо със запушен нос
 13.10.2021 16:07      
Видео
Разгадаха мистерията на срязаната от извънземни скала
 12.10.2021 21:33