Икономика

Браншовици: В момента всичко поскъпва

  20.09.2021 11:11  
Браншовици: В момента всичко поскъпва

В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всчико, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо което да не поскъпва. Това заяви в "Денят започва" Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите. Тя обясни, че реколтата е достатъчно добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и ние нищо не можем да направим. По думите й единственото, което може да се направи за задържане на цените е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

В студиото на "Денят започва" темата коментира и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдава повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте, обясни той.

По думите му цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо, коментира Мартин Владимиров.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41