Икономика

Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде до началото на октомври

  19.09.2021 19:35  
Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде до началото на октомври

Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде подаден в Брюксел до края на септември - началото на октомври, каза днес в Албена зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова пред участниците в Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. По думите ѝ това трябва да бъде направено, независимо, че кабинетът е служебен, за да може страната да върви напред. Важното обаче е да не ползваме Плана като торба пари, а да очертаем реформи и развитие на държавата и правилата в нова среда, допълни Младенова.

Планът не е само за възстановяване, а и за устойчивост, каза още зам.-министърката. Според нея средствата, които държавата ще получи, трябва да се ползват за пренастройване на икономиката, тъй като вече е видно, че в различните сектори се налагат нови бизнес модели и посоки.

На въпрос за реализацията на проекта за изграждане на индустриални зони в страната, Младенова посочи, че е редно да се преценява внимателно, защото не бива да се наливат пари на места, където после няма да отидат инвеститори. Средствата трябва да се влагат смислено и да се мобилизира не само общинският, а и частният ресурс. Привличането на инвеститори е важно, но те трябва да са такива, че да доведат още предприемачи и от реализацията на целия проект да има възвращаемост, обобщи Младенова.

Зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов каза по време на дискусията, че перспективите по плана са добри, но централната власт и бизнесът трябва да го накарат да работи.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41