Новини

Колеги на Балтов са шокирани от сигналите срещу тях в ДАНС

  19.09.2021 19:17  
Колеги на Балтов са шокирани от сигналите срещу тях в ДАНС

Нов скандал около доскорошния директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Оказва се, че през 2017 година той е изпратил до ДАНС писмо срещу колегите си от болницата. Поводът са протестите срещу него през 2017 година, докато управляваше лечебното заведение, съобщи телевизия "България он ер". В писмото има списък с медици от болницата, посочени като организатори на подривни действия. Проф. Балтов настоява за предприемане на действия по компетентност. Доц. Сопотенски, тогава водещ на протестите, признава, че не е знаел за съществуването на писмото до преди около месец.

"Недоумявам. При условие, че го познавам лично и сме работили заедно... Беше категорично страшен удар, когато го видях. За мен е необяснимо, категорично не съм очаквал", сподели той. Протестът започва в началото на декември 2017 г., а повод за недоволството са стихийни и необмислени действия, скандални назначения, некомпетентно управление, лоша кадрова политика в началото на управлението на проф. Балтов. Името на Таня Николич също е сред 7-те имена в писмото до ДАНС с обвинение в подривна дейност.

"Не мога да повярвам, че 30 години след идването на демокрацията в България още се пишат доноси и то срещу колеги. Защото лично за мен това писмо не е нищо друго, а просто донос и е недопустимо в наши дни да се използват тези черни похвати и методи от близкото минало", категорична е тя.

Пред "Скандал" тя допълни: "Позор е, че след идването на демокрацията в България все още се пишат доноси и то срещу колеги. Недопустимо е в наши дни да се използват тези черни похвати и методи от близкото минало за неудобните. Незнам дали този донос е взет под внимание от ДАНС, но самото му съществуване говори за неговите създатели като личности. Всеки, който е прочел текста и иска, може сам да си направи изводи за какъв човек става на въпрос, поставил подписа си под него. Дали сега или вчера, не се променя фактът, че това писмо съществува". Таня Николич посочи още, че засегнатите колеги са подали искане за достъп до обществена информация по реда на Закона на ЗДОИ. Медиците ще разпространят отговора след неговото получаване.

Протестиращите медици са обвинени в нелегитимна дейност и застрашаващи националната сигурност. 4 години по-късно, този път в подкрепа на проф. Балтов, отново има протести пред "Пирогов".

В началото на 2018 година е назначена проверка от МЗ и финансова инспекция, резултатът от нея остава неясен. А защо точно сега се появява в обществото пространство писмото, няма конкретен отговор. "Най-вероятно е във връзка с някаква дискредитация на проф. Балтов, като сега се появиха нови неща около него, включително и това, че би могъл да бъде един от кандидатите за президент. Протестите са израз на мнението на някои хора", коментира бившият шеф на Пирогов" доц. Спас Спасков.  

Потърсихме за коментар проф. Асен Балтов, но той отказа да говори по темата. Припомняме, че в началото на седмицата беше дисциплинарно уволнен от лечебното заведение.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Заснеха уникалното сияние над Мурманск
 20.09.2021 12:21      
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41