Новини

МВР и ДАНС разбиха група за трафик на мигранти

  18.09.2021 13:55  
МВР и ДАНС разбиха група за трафик на мигранти

МВР и ДАНС разбиха престъпна група от българи и афганистанци, които се занимават с трафик на нелегални мигранти към европейски държави. Общо седем души са задържани до момента.

Групата е била следена близо от една година от екипи на ГДБОП и ДАНС. Установено е, че участниците в нея са сред основните организатори на трафика на нелегални мигранти от Афганистан за държави към Западна Европа. Използвани са различни методи за превоз на мигрантите, обясни директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Цветан Цветанов от ДАНС обясни повече за схемата на заловените каналджии.

"Мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация, при така наречените хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата".

Сериозни са били и сумите, които трафикантите са вземали от мигрантите, за да ги докарат от държави за Западна Европа.

"Средно сумата от Афганистан до Германия или някоя близка западно-европейска страна, която трябва да заплатят още от Афганистан, варира в порядъка между осем и десет хиляди евро".

Четирима от заловените трафиканти са с повдигнати обвинения. Установено е, че групата често е изоставяла мигранти в района на софийските села Герман и Лозен. Този процес обаче е бил наблюдаван от българските служби от доста време.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41      
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50