Анализи

Министър Денков: Над 30% са ваксинираните учители и 20% са преболедували

  14.09.2021 09:19  
Министър Денков: Над 30% са ваксинираните учители и 20% са преболедували

Служебният образователен министър Николай Денков смята, че училищата са готови да посрещнат децата присъствено на 15 септември.

„Разбира се, ще има някои особености, учениците трябва да са на разстояние. Ако дадена област попадне в червената част на картата по брой заразени или всички учебни заведения в нея ще са закрити, или във всяко ще се премине към онлайн обучение спрямо ситуацията“, коментира той пред бТВ

„Сегашните мерки са съвсем различни по философия от миналогодишните“, казва Денков.

Новото е, че всяко училище има възможност да следи какво се случва и педагогическите съвети могат да подадат инициативата дали да се затвори училището заради голям брой заболели. Възможно е цяла паралелка да бъде карантинирана, защото ако едно дете е заразено и съучениците му са контактни.

„Има три вида тестове за учениците, два от тях са одобрени. Едните са т.нар близалки. Другите са свързани с т.нар. слюнчени тестове. Третите са с бъркане с клечка в носа, като ученикът си прави теста сам. Масов скрининг на учениците за антитела засега в България няма как да се случи. Причината е, че е невъзможно да се получи съгласието на всички родители за това“, каза още министърът.

„По последна информация от 27 август имаме над 30 процента ваксинирани учители и 20 процента преболедували“, съобщи Денков.


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори 2 в 1?


Резултати
Видео
Новото най-голямо Виенско колело
 14.09.2021 20:41      
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50