Анализи

Радостин Василев VS Татяна Дончева. Кой Кой е в Скандала 500К?

  09.09.2021 18:44  
Радостин Василев VS Татяна Дончева. Кой Кой е в Скандала 500К?

Гръмовният скандал “500К” беляза краткотрайния живот на 46-я парламент и е на път да приключи 25-годишната политическа кариера на бившия прокурор, адвокат и политик Татяна Дончева.

Какво се случи? На 6 септември народният представител от ИТН Радостин Василев разкри в студиото на телевизия 7/8 “неприличното предложение” на Татяна Дончева, заместник-председател на 45-то и 46-то Народно събрание, към него с, цел разцепване на ПГ на ИТН, за да се съберат необходимите депутатски гласове за подкрепата на правителство с третия мандат, който се очакваше да бъде даден на Христо Иванов или на Мая Манолова.

Какво всъщност стори Радостин Василев? Демаскира една политическа кариера, изградена повече върху внушения и градски легенди за висок професионализъм и безпощадна опозиционност, отколкото върху реален обществен и парламентарен принос. От години Татяна Дончева обикаля телевизионните студия и громи всичко живо с привлекателен сарказъм и дразнещ тревненски акцент. “Всички под ножа!” е общият знаменател на медийните й изяви. Като се пресеят тоновете словесна баластра, какво остава, всъщност?!

В публикация от 8 август под заглавие: “Мащабният заден план на Татяна Дончева” известната журналистка Ива Николова заключава: “Скандалът с покупко-продажбата, към която хлевоустата Татяна Дончева се опитала да тласне депутата на Слави Трифонов от ИТН Радостин Василев, е просто едно съвсем логично продължение на нейното политическо поведение от поправката “Ванко 1” насам. Ива Николова задава 8 въпроса към Татяна Дончева: какво накара бившата прокурорка да издейства намаляване на наказателната отговорност за сводничество; защо напусна БСП, за какво не се разбра със Сергей Станишев; как от върл враг на банкера Цветан Василев, се превърна в негов яростен защитник; какви интереси я сдобриха с отявлената й врагиня Мая Манолова; какво я накара да стане адвокат на газовия барон Сашо Дончев; какво я вдъхнови през 2015 г. да покани тогавашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на партията си “Движение 21”, а 5 години по-късно да иска оставката му; с какво преглътна грубата обида на Румен Петков, че “тишината в спалнята ражда чудовища” и през 2017 г. подписа коалиция с него; с какви цели и задачи сега е наобикаляла депутати от ИТН? 

На 8 септември столичният адвокат Стефан Гайдарски коментира Татяна Дончева така: “Нула. Кръгла нула. Обаче нула, която е гарнирана с дълбоко, почти религиозно самовнушение, че тя най-много разбира от право, законодателство и политика в България, защото за всички е ясно, че е най-умната. Тая тежка болест се прояви веднага след конституирането на НС - Танчето се заяви публично като даскалица на Ива Митева, в името на клета майка България. Логично беше Радостин и Тошко да я довършат. Много добра новина е приключването на Танчето за политиката. На всички ни е писнало от нея. Да почива и да работи върху грандиозно комичното си его. Не е за жалене - ни е гладна, ни е жадна.”

Имам пари да си позволя всякаква чанта, благодарение на високите ми доходи като адвокат, тросна се по БНТ Татяна Дончева, след като беше изловена да разхожда в парламента маркова чанта за 4 000 лева.

Разследващият автор и бивш депутат Антон Тодоров твърди: “Освободена е като прокурор в Софийска градска прокуратура поради липса на професионални качества и морал за заеманата длъжност.”

На 8 април Иван Михайлов пита в публикация в Breaking.bg: “Кой ви плащаше телефона докато бяхте шеф в парламента, г-жо Дончева ?” В две поредни публикаци към Татяна Дончева са отправени остри въпроси: ето основният от тях: “Плащал ли ви е телефона обвиняем за източване на над 5 млн. лева от бюджета ? Колко пари от поръчки взе тази фирма при кабинета „Орешарски“ ? И негови хора бяха ли във вашите листи ?” 

След шокиращите разкрития на Радостин Василев за махленския клюкарник, в който Татяна Дончева замесила имената на Корнелия Нинова, наричайки я “тъпа овца”; на Николай Хаджигенов, обвинявайки го в агентурна принадлежност към ДАНС, поразяващото е, че никой не се усъмни в нейната способност грозно да злослови срещу колегите си, не бяха изненадани, макар и силно разгневени, дори в парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме”. Те ядоха попарата на Татяна Дончева, когато уж ги напусна и отиде да се договаря с Корнелия Нинова за съвместно участие в изборите на 11 юли, а всъщност, с този рекет, си отвоюва да води 2 листи на коалицията “Изправи се БГ! Мутри вън!”

Защитниците на Татяна Дончева в малката си част предположиха, че е прекалено “печена” да предлага 500 000 лева на депутат, когото слабо познава и главно обвиниха Радостин Василев, че преразказва “простотии”. А какво, всъщност, да преразкаже?! Татяна Дончева не е говорила за Моцарт и Чайковски, тя е засипала с храчки известни публични личности. Ако Радостин Василев не беше разкрил хулиганския език на парламентарната примадона, как публиката щеше да прозре уродливите черти на едно старателно гримирано лице под маската на неоспорима почтеност?!

Да, Радостин Василев пое голям риск, разравяйки гнездото на оси; навлече си неудобства и проблеми. Но нали Слави Трифонов и партията му “Има такъв народ” пристъпиха амбициозно в политиката, за да покажат, че “Няма такава държава”, но може да има друга, различна страна?!

Всезнайковци се присмиват на Радостин Василев, че бил загазил здраво, защото няма аудио и видео запис на срещата. И добре, че няма запис! Инак, щяха да го обвинят, че е вкарал Татяна Дончева в капан и се е държал като сатрап от службите. Радостин Василев е от поколението, което се опитахме да възпитаме да бъде съвършено различно от поколението, формирано със страховете и притворството на комунистическия режим; тези момчета и момичета, израстнали след Десети ноември, трябва да са антиподи на агентите на омразната държавна сигурност и трябва да бъдат базисно почтени хора. Радостин Василев заявява чистосърдечно: “Казвам истината! Готов съм да се явя на полиграф!” Истината и честността винаги надделяват - рано или късно.

На 7 септември топ-журналистката Соня Колтуклиева обясни защо вярва на Радостин Василев: “За бележката с 500 К. Да поразсъждаваме. Имаше нещо много истерично и натрапчиво в координираната акция на ДБ и ИБНИ да се получи третия мандат от една от двете парламентарни групи. Атанас Атанасов дори предложи Ива Митева да стане премиер - като жест към ИТН. Мая Манолова се качи на “Шипка” да се умилква около президента Радев, докато той беше фокусирал вниманието си върху посланичката на Русия. Мая Манолова изрече крилатата фраза: третият мандат е втори опит да се реализира първия мандат, т.е. ДБ и ИБНИ да направят правителство с ИТН. Каква щеше да бъде разликата между първия и третия мандат: ИТН не пожела да даде министерски кресла на хора, посочени от Христо Иванов и Мая Манолова; но с третия мандат Христо Иванов и Мая Манолова щяха да си отвоюват своето, използвайки ИТН като параван. Само че Слави Трифонов не пожела да заеме мястото на Ванката в тези сценки от селски вечеринки. Някак ненадейно, “Маркет линкс” публикува резултатите от социологическо проучване на електоралните нагласи, което отправи предупреждението: “ГЕРБ се завръща триумфално - правете кабинет с третия мандат!” и предложението: “ДБ става втора политическа сила - дайте й мандата!”. А третото място на първата политическа сила трябваше да стресира “Има такъв народ” - “Не рискувайте с избори, участвайте или подкрепете правителството на ДБ и ИБНИ!

Някой стоеше зад неприкритата амбиция за правителство с третия мандат. Защото е очаквал да бъде възмезден за авансовите инвестиции. Кажете ми, че няма логика във всичко това. И че срещата в кантората на Радостин Василев не се вписва в тази логика.” 

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ИСТЕРИЯТА НА ДБ И ИБНИ ДА ИМА КАБИНЕТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ СЕ ВПИСВА ЛОГИЧНО В РАЗКАЗА НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ТАТЯНА ДОНЧЕВА

* Кой е Радостин Василев? Роден е през 1985 г. в Плевен, в семейството на лекарка и адвокат; завършил е с отличие право в СУ “Климент Охридски”; женен е и има син на 9 годинки; развивал е успешна дейност като адвокат по спортно право преди да стане съучредител на ПП “Има такъв народ” и да влезе в 45-то и 46-то Народно събрание, където е председател и заместник-председател на комисията по конституционни и правни въпроси; съвносител е на проектозаконите за Изборния кодекс и за политическите партии; за покритите облигации; за изменение и допълнение на Закона за здравето, на Закона за достъп до обществена информация, на Наказателния кодекс, на Закона за общинската собственост; на решението за създаване на временна анкетна комисия за “Буджака” и други. Радостин Василев направи впечатление с ясно формулираните си и смели въпроси към главния прокурор Иван Гешев по време на двете му изслушвания в парламента.

Екип на 5Gmedia


Анкета

Какво очаквате от второто служебно правителство?


Резултати
Видео
Мъж постави реактивен двигател на велосипеда си
 05.09.2021 20:50      
Видео
Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит
 31.08.2021 20:30